Detetova vilica se razvija i u odnosu na to što redovno drži u ustima, poput cucle ili prsta, tj sisanje palca bitno utiče na njegov razvoj. Ako ne ispravite ovu uobičajenu naviku, vaše dete može razviti malokluzije ili probleme sa ugrizom.

Postoje i druge različite komplikacije upornog sisanja palca kao što su:

Pregrizni ili iskrivljeni zubi

Ovu vrstu zubnog problema ili malokluzije karakterišu gornji zubi koji štrče oko 2 mm zbog neusklađenosti vilice. To je rezultat neprekidnog sisanja palca čak i kada dete napuni 2 godine. Neka deca imaju ovu naviku čak i kada imaju 5 ili više godina, što dovodi do ozbiljnijih problema čim im izbiju stalni zubi.

Poremećaj govora

Jezik se pomera napred i nazad kada dete sisa palac. Ponavljano sisanje palca može dovesti do toga da vaše dete razvije šuškav umesto jasnog govora, što može da izazove probleme kada priča, kao i da ima problema kada guta.

Otvoreni zagriz

Ova komplikacija se dešava kada zubi nisu pravilno poravnati dok se usta zatvaraju. Pogrešno poravnanje zuba je uzrokovano ponavljanjem postavljanja palca između zuba.

Povećana osetljivost nepca

Sisanje palca može dovesti do toga da nepce postane nešto osetljivije zbog činjenice da palac redovno dodiruje krov usne šupljine.

Problemi sa disanjem

Iako to možda neće biti previše primetno, promene u obrascima disanja vašeg deteta će verovatno doći zbog neusklađenosti vilice. Dešava se zato što kada je usni krov viši i uži, sinusni prolazi, kao i struktura nosa, su pogođeni što dovodi do komplikacija u disanju.

Promenjen oblik vilice

Kada deca i bebe sisaju palac, položaj jezika se spušta, što stvara još veći pritisak na vilicu. Ovaj povećani pritisak može dovesti do značajnih promena u gornjoj vilici, čineći krov usta višim i uskim. Kada se na vilicu često primenjuje jak pritisak, verovatno će oblik vilice pretrpeti neke promene i učiniti je nerazvijenom.

Menjanje strukture lica

Pošto sisanje palca uzrokuje promenu oblika i poravnanja dečje vilice, to takođe može dovesti do nekih primetnih promena u strukturi lica deteta.

Bakterijska infekcija

Sisanje palca (bez obzira da li je čist ili ne) ima veće šanse da klice ili bakterije uđu u telo vašeg deteta što može dovesti do infekcije.

Više o tehnikama odvikavanja od sisanja palca, čitajte u tekstu: 4 taktike da odviknete dete od sisanja palca.

(Yumama)

BONUS VIDEO

SRPSKA MANEKENKA U NAJBOGATIJOJ SVETSKOJ FILMSKOJ INDUSTRIJI! Stanković o mužu, detetu, životu: SLAVE SRPSKE PRAZNIKE!  Kurir televizija