Starija generacija će uvek reći da su današnja deca drugačija od one kakva su oni bili kao deca. Sve se menja, pa tako i deca. Međutim, iako su mnoge promene dobrodošle i pozitivne, ima i onih zbog kojih se zapitamo da li smo krenuli pogrešnim putem...

Iako se u poslednje vreme često govori o nedostatku nekih veština kod dece, neophodnih za školovanje, zapravo nam je mnogo veći problem ponašanje dece u školi, ali i uopšte – pristojno ponašanje. I duboko u sebi zapravo znamo da je ovo veoma blizu istine...

Te istine su najviše svesni prosvetni radnici u školi. Učitelji i profesori su odavno shvatili da je sve teže održavati red u učionicama. Iako se za sve uvek traži opravdanje, pa je svuda u svetu postalo uobičajeno da se kaže "a, pa, malo nas je Kovid zeznuo", problem je mnogo dublji, piđše Miss7MAMA.

Jedna učiteljica sa dugogodišnjim iskustvom objavila je na svom TikToku video u kojem govori o problemu ponašanja dece i pristojnosti u razredu, a sve je započela rečima da problem nije napravio Covid, već je problem mnogo dublji, kulturno. Liza Konselatore, učiteljica sa 24 godine iskustva u Americi i Evropi, svoj video je naslovila: "Vaša deca nisu posebna".

"Odgajali smo decu da misle da su najvažnija osoba u svakoj sobi", upozorava učiteljica. "Oni su toliko posebni da je ono što žele da rade, ili šta god misle, ili šta god da kažu, u tom trenutku najvažnije. I da to mogu reći. Čak i ako odrasla osoba govori u tom trenutku. Ono što oni imaju da kažu je ono što treba čuti. I to je problem. Takvim vaspitanjem im ne činimo uslugu".

Učiteljica je napomenula da ne misli da deca nisu – posebna, i da je svako dete posebno, ali ne može uvek i u svakoj situaciji da bude najvažnije. "Znam da su vaša deca posebna za vas. Znam da su moja deca posebna za mene", kaže učiteljica. Svi moramo da poštujemo jedni druge, a deo uzajamnog poštovanja je i prepoznavanje kada možemo da doprinesemo, a kada treba da sednemo i otvorimo uši. To nismo savladali. Promašili smo."

Mnogi roditelji će reći da to baš i nije tako i da dosadašnji odnos prema deci nije bio ispravan, da su deca vredna i da ih treba slušati i da školski sistem nije baš dobar i prilagođen deci...i stotine drugih izgovora i opravdanja da izvuku iz rukava. Ali činjenica je da je ova učiteljica pogodila pravo u srž problema.

"Sve smo zabrljali. Zabrljali smo kako deca shvataju svoje mesto u svetu, koje im je mesto u porodici. Oni su vam prijatelji. Niste vi glavni, jer ste svi jednaki. Ako ste svi jednaki, oni nisu glavni, jer jesu i oni su takođe glavni. I onda dođu u razred i misle da su glavni. Ali nisu. Ne činite im takvu uslugu", rekla je učiteljica jasno i glasno.

Ipak, pokušala je da da savet onima koji žele da slušaju: "Naučite ih kada da slušaju, kako da se smenjuju da govore, da govore kada je prikladno, kada imaju šta da kažu i kada je red na njih. Hajde da preispitamo našu porodičnu kulturu, našu društvenu kulturu. Jer ovo nije dobro, nije dobro."

(Yumama/Miss7MAMA)

BONUS VIDEO:

Mama koja ima 25 godina trudna je bez prestanka od 2014 TikTok/thechavezfamilyy