Kada su deca mala mnogo je lakše prepoznati znake umora, kada porastu roditelji možda i ne obrate pažnju koliko sati sna ima njihov mališan. Nedovoljno sna prema rečima pedijatra može da izazove niz zdravstvenih problema, kao što su gojaznost, visok krvni pritisak, pa čak i depresija.

Deca od 6 pa do 18. godina trebalo bi da spavaju u proseku 9-10 sati. Iako to često može da varira u zavisnosti od deteta, ovih 5 znakova nikako nemojte da ignorišete jer su vidljivi kod dece koja su "hronično umorna":

  • Rano jutarnje ili hronične glavobolje - Ovo mogu biti simptomi apneje u snu.
  • Problemi sa koncentracijom i ostajanjem budnim - Da li im je teško da se fokusiraju tokom dana? Da li se žale da su umorni ili žele stalno da spavaju?
  • Hiperaktivnost - Dok je pospanost tokom dana očigledan znak lošeg sna, hiperaktivnost i nedostatak kontrole impulsa takođe mogu biti rezultat nedostatka dovoljnog odmora. Možda se čini da bukvalno ne staju. Neki znaci koji se obično povezuju sa ADHD -om mogu zapravo biti povezani sa spavanjem, iako se oba problema mogu povezati.
  • Loši rezultati u školi - Tokom spavanja odmaramo mozak i podstičemo pažnju, pamćenje i analitičko mišljenje, tako da je lako videti zašto deca koja ne spavaju dovoljno imaju tendenciju da pate od prekomerne pospanosti i nedostatka pažnje što može negativno uticati na njihov uspeh u školi.
  • Poteškoće sa buđenjem ujutru -  iako većina dece voli još malo da odspava ujutru, ako uopšte ne reaguju na buđenje ili ne možete da ih naterate da ustanu i posle nekog vremena, onda je to očigledno da ih je čvrst stan uhvatio tek pred jutro.
umor-dete-san.jpg
Shutterstock Nedostatak sna

Što ranije uočite ovaj problem kod dece lakše ćete ga rešiti, jer i dalje imate veću kontrolu da uspostavite rutinu i promenite loše navike, nego kada vam dete uđe u fazu puberteta. Evo nekoliko preporuka kako to da uradite:

  • Postavite rutinski raspored odlaska na spavanje. To znači da se svetla gase u isto vreme svake noći.
  • Isključite mobilni i televiziju dva sata pre spavanja. 
  • Prestanite i sa fizičkim aktivnostima dva sata pre spavanja. To znači sport, ples, pa čak i druženje sa braćom i sestrama ili prijateljima.
  • Podstaknite mirne aktivnosti kao što su čitanje ili topla kupka/tuš. Ove aktivnosti mogu pomoći u pripremi mozga i tela za odmor.

(Yumama)