Roditelji treba da pruže igračke svojoj deci, ali treba da znaju i koje su dobre za njihov razvoj i potpuno bezbedne u određenim životnim periodima. Iako će brojne igračke dobiti od prijatelja i rodbine, potrudite se da obratite pažnju da li su pogodne za njihov uzrast ili je ipak bolje da sačekaju u ormaru dok deca malo ne porastu.

Prema mišljenju terapeuta, postoje igračke koje nikada ne biste trebali da kupite svom detetu, a evo o kojim igračkama se radi:

Bučne plastične igračke

Verovatno ne postoji roditelj koji kod kuće nema gomilu bučnih igračaka, ali koliko god da su česte, terepauti imaju čvrsto mišljenje o tome zašto ne bismo trebali da ih nudimo deci.

"Osim što su dosadne roditeljima, nisu dobre ni za decu. Istraživanja su pokazala da ovakve igračke mogu da budu izuzetno štetne za decu, posebno za onu u mlađem periodu, a mogu i da odlože razvoj govora", rekli su stručnjaci.

Igračke sa mnogo sitnih delova

Osim što su velika opasnost od gušenja u mlađem periodu, terapeuti tvrde da bi ove igračke trebalo da budu zabranjene jer deca ne mogu da podnesu previše opcija.

"Zbog sitnih komada može da dođe do brojnih povreda. Neke delove dete može da proguta, ali to su samo neke od brojnih loših strana ovih igračaka. Istraživanja su pokazala da situacije u kojima deci dajemo puno opcija na raspolaganje, nisu dobre. U tim trenucima, deca će verovatno napraviti nered i otići će jer je lakše da izgube fokus nego da budu preopterećena sa mnogo stvari", kažu stručnjaci.

igra-kocke-deca.jpg
Shutterstock Deca se igraju

Velike igračke

Njih najčešće poklanjaju ljudi koji nemaju decu ili imaju velike kuće u koje stanu i takve igračke. Ipak, terapeuti upozoravaju da je ovo jedna od najgorih vrsta igračaka koju možete da kupite detetu jer ne samo da se deca sa njima ne mogu normalno igrati već one zauzimaju i previše prostora, štoi nikako nije praktično.

"Velike i masivne igračke samo će zauzeti prostor, a mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su kako deca bolje napreduju u prostorijama za igru koje nisu previše pretrpane. Zato je najbolje da izbegavate ovakve stvari, i da o tome obavestite i svoje bliske ljude", rekli su.

Igračke sa uputstvima

Nikako ne biste trebali kupovati deci bilo kakav poklon koji dolazi sa uputstvom, niti poklon koji se temelji na vašim očekivanjima kada, kako i gde će da ga koristi.

"Na primer, nikada nećete detetu kupiti odeću i reći mu da ste mislili da to obuče za prvi dan škole ili mu kupiti plišanog medu i reći da sa njim treba da spava svaku noć. Deci moramo da pružimo kreativnost i nezavisnost da odaberu hoće li, kada i gde da koriste ono što im dajemo", rekli su stručnjaci.

Dete, igra, soba, spavanje
Shutterstock Devojčica boji

Igračke koje deci brzo dosade

Poslednja stavka na popisu igračaka koje treba da izbegavate su one koje deci pružaju pet minuta zabave, a kada se ona završi, ostaje u ćošku sobe i sa njom se više neće igrati. Uglavnom su to igračke koje su svakom detetu zanimljive kratko vreme, a kasnije ih i ne pogledaju.

"Najčešće su to igračke koje su popularne u nekom trenutku, ali samo tada. Osim što takve igračke nemaju funkciju, takođe odmažu detetom mentalni razvoj jer ne podstiču kreativnost, već imaju isključivo trenutni efekat", kažu terapeuti.

(Yumama)