Svako roditelj želi sve najbolje za svoje dete, trudi se da mu što pre stvori zdrave navike i uspostavi disciplinu. Međutim stručnjaci upozoravaju kako upravo neke "negativne" ili "loše" osobine zapravo znače da je vaše dete možda već u prednosti.

Neurednost prilikom jela, brbljanje ili velika razigranost zapravo su zanci da vaše dete napreduje u razvoju i da postoji velika verovatnoća da je naprednije od svojih vršnjaka. Bez obzira na to što je takvo ponašanje nešto sa čime se roditelji bore i često povezuju sa lošim navikama, ono je zapravo dobra stvar. Upravo su ovo ti mali signali koji pokazuju da je vaše dete emocionalno i intelektualno razvijeno, odnosno naprednije od druge dece njegovog uzrasta.

Ima mnogo energije

Svi znamo da postoje deca koja su neprestano u pokretu i nikako ne mogu da se smire. Iako to većini roditelja predstavlja problem jer im je teško neprestano trčati za svojim detetom, stručnjaci objašnjavaju kako bi upravo ta osobina mogla biti jasan pokazatelj da je dete naprednije od svojih vršnjaka. Naime, ako je vaše dete puno entuzijazma i energije i jedva čeka da započne dan ili da se što pre uključi u svoje omiljene aktivnosti, to je dobar znak.

Drži dug kontakt očima

Ovaj znak možete primetiti već u prvim mesecima detetovog života. Stručnjaci objašnjavaju ako vas vaše dete dugo gleda u uči, bez skretanja pogleda, to bi mogao biti jasan znak da je inteligentno. Naime, beba koja voli dugotrajan kontakt očima svesna je svog okruženja i pomno posmatra sve što se događa u njenoj neposrednoj okolini. Postojanje takve svesti u ranoj uzrastu signalizira da se vaša beba ubrzano razvija.

Devojčica, dete, laž
Shutterstock Devojčica se postidela

Voli da brblja

Sledeći put kada svom detetu prigovorite da previše priča, setite se kako bi to mogao biti jasan znak da je  naprednije od svojih vršnjaka. Naime, deca u naprednom razvoju radije razgovaraju sa ljudima koji su stariji od njih, odnosno odraslima. Možda će potražiti učitelja ili starijeg prijatelja u školi za razgovor. Takva deca sklona su ozbiljnim razgovorima o temama koje ih zanimaju umesto da se jednostavno igraju sa decom svog uzrasta.

Ima dobre motoričke veštine u najranijem uzrastu

Aktivnosti poput smeškanja, okretanja, pa čak i oblačenja uključuju ključne motoričke sposobnosti kod svakog deteta. Dakle, svaki napredni motorički razvoj vašeg mališana uključuje rast i jačanje mišića. Isto tako, važno je spomenuti i njegovu sposobnost da sa lakoćom istražuje svet oko sebe. Jedno istraživanje sprovedeno na ovu temu pokazalo je da se dobre motoričke sposobnosti mogu povezati sa većom inteligencijom kasnije.

Često pokazuje emocije

Niko ne voli da ga nazivaju plačljivcem. Ali da li ste znali da je biti emotivan i osetljiv zapravo dobra stvar? Mnoga dosadašnja istraživanja pokazuju da je emocionalna inteligencija dece povezana sa njihovim intelektualnim sposobnostima. Dakle, ako je vaše dete izrazito osetljivo na emocije, bez obzira na to radi li se o njegovim ili tuđim, to može značiti da ima visoku emocionalnu inteligenciju, ali i da je mnogo naprednije od ostale dece.

mama-dete-tuga.jpg
Shutterstock Dete plače

Ima neobične interese

Ako vaše dete ima neobične interese ili hobije koji odudaraju od hobija njegovih vršnjaka, nemojte ga ni slučajno obeshrabrivati u tome. Naime, ovo je takođe jedan od znakova da bi vaše dete moglo da bude napredno. Neobičnim interesom dete pokazuje da je inteligentno i znatiželjno, a ako primetite da je opsednuto određenom temom ili da se uvek bavi određenim hobijem, velika je verovatnoća da je radoznalo i otvorenog uma. 

dete-hrana-nered.jpg
Shutterstock Dete se igra sa hranom

Napravi nered dok jede

Sigurni smo da niste presrećni kada vaše dete napravi nered dok jede, ali to bi zapravo mogao biti dobar znak.Kako objašnjavaju stručnjaci, deca koja neuredno jedu u prvim godinama života kasnije su inteligentnija i naprednija od svojih vršnjaka. Istraživanje na ovu temu pokazalo je da bebe od 16 meseci najviše uče u interakciji i neredu sa predmetima, posebno kada je reč o hrani. 

(Yumama)