Gušanje je jako opasno za malu decu posebno ako je izazavano hranom. Zato stručnjaci upozoravaju da obratite pažnju šta dajete malom detetu da jede i da li je ono dovoljno veliko za određenu vrstu čvrstih namirnica.Stručnjak za sigurnost dece Holi Begings upozorava na namirnice koje mogu da budu opasne za decu, a to su viršle, grožđe, orašasti plodovi i kokice.

Prema njenim rečima svaki slatkiš koji je tvrd, lepljiv i gnjecav može da predstavlja problem posebno za decu mlađu od pet godina. Zapravo, pokazalo se da su tvrde bombone na vrhu liste naopasnije hrane koje izaziva gušenje. Takođe, komadići mesa ili sira, žvakaće gume i popularni maršmelov mogu predstavljati potencijalni rizik.

"Ova hrana se smatra visokorizičnom za decu mlađu od pet godina. Deca imaju male disajne puteve u obliku levka i još uvek uče kako da pravilno obrade i progutaju hranu. Ove namirnice treba da pripremate na na siguran način pre nego što date detetu", istakla je Holi i dodala da deca tek od pet godina mogu potpuno pravilno da žvakaju hranu jer im u ovom uzrastu izbijaju kutnjaci.

Opasna hrana za decu TikTok/safebeginnings/screenshot

Pedijatri takođe upozoravaju da je kod dece povećan rizik od gušenja jer vrlo lako gube pažnju dok jedu. Zbog toga je uvek važno da pazite na njih tokom jela. Hodanje, trčanje i smeh mogu dovesti do gubljenja kontrole nad hranom. Stručnjaci savetuju roditelje da maloj deci uvek tanko narežu sveže voće poput banane, jabuke, nektarine i kruške. Dok kod plodova poput šljive, grožđa ili trešnje terba prvo ukloniti koštice. Povrće kao što su šargarepa, grašak, karfiol, krompir i brokoli sigurnije je prvo da skuvate i narežete na manje kockice. Pobrinite se da su deca razbuđena i da se sede u svojoj stolici dok jedu.

(Yumama)