Došao je trenutak odluke da svoje dete naučite da koristi nošu, međutim za mnoge roditelje to nije nimalo lak zadatak.

Tzv. “Felom tehnika” daje rezultate u roku od tri dana, a podrazumeva da dete bude golo od pojasa na dole kada je kod kuće, a da napolju nosi široke pantalone bez pelena ili donjeg veša. Preoručuje se da preko noći, ipak, ima pelene.

Za ovu metodu potrebno je nekoliko noša, po mogućustvu jedna u svakoj prostoriji. Neka vam pri ruci uvek budu pelene i nekoliko pari pantalona. 

Prvi dan

Neka dete sve vreme u kući bude golo ispod pojasa. Kada bude moralo da obavi nuždu, odvedite ga do najbliže noše.
Postarajte se da pije puno vode kako bi često morao da piški.
Kada vi ili vaš partner budete morali da koristite kupatilo, povedite dete sa sobom. Pokažite mu šta sve odrasle osobe rade kada idu u WC. Deca vrlo brzo uče stvari na osnovu primera.

Proslavite svaki put kada pravilno upotrebi nošu. Nakon što to urade 10 – 12 puta, deca postaju samostalna u tom pogledu.
Ako dete ne uspeva da koristi nošu, nemojte se ljutiti niti pokazivati da ste razočarani. Umesto toga, samo mu recite da mora da kaki ili piški na noši.

Dete, noša
Shutterstock Dete na noši

Drugi dan

Držite se metoda koje ste koristili prvi dan. Međutim, drugog dana bi trebalo da na sat vremena izvedete dete iz kuće. Sačekajte da piški u nošu, pa onda izađite. Ovo će mu pomoći da dobrovoljno ide u toalet.

Obucite detetu široke pantalone, bez pelena ili donjeg veša. Vaš cilj je da izađete napolje i vratite se u kuću bez ikakve “nezgode”.
Budite blizu kuće, za svaki slučaj.

Treći dan

I dalje se pridržavajte osnovnih instrukcija, ali . Svaki put pozovite dete da pre polaska ode na nošu.
Kada izađete, dete bi i dalje trebao da nosi široke pantalone.

Ako ova tehnika ne pokaže rezultate, sačekajte 6 – 8 nedelja i probajte ponovo. Zapamtite, ovaj metod zahteva strpljenje i puno podrške detetu.

(Yumama)