Jedna majka i medicinska sestra u Hitnoj pomoći podelila je snimak bebe koja pati od krupa, kako bi roditelji znali da prepoznaju znakove upozorenja.

Krup je infekcija disajnih puteva koja je česta kod beba i dece, ali u retkim slučajeva postaje toliko ozbiljna da zahteva neodložnu pomoć stručnjaka.

Do otežanog disanja dolazi zbog otoka glasnih žica i dušnika, a simptomi se posebno pojačavaju noću. Druga ili treća noć obično su najgore.

Obično pogađa decu u dobi od šest meseci do pet godina, ali može se dešavati i kod starije dece. Uzrok su virusne infekcije, a simptomi se vrlo brzo pogoršavaju, i treba ih pažljivo pratiti.

Obično do olakšanja dolazi u roku od 48 sati, a za to vreme roditelji treba da ostanu mirni i da svom detetu daju dosta tečnosti i što manje da ga postavljaju u ležeći položaj.

Ukoliko dete ne oseti poboljšanje simptoma u roku od 48 sati, obavezno posetite lekara. Postoje slučajevi i u kojima treba pozvati Hitnu pomoć, a to je kada dete pravi oštru buku dok diše i njegov stomačić i grudni koš tokom disanja izgledaju ovako:

Upozoravajuće disanje deteta zbog kog odmah treba pozvati Hitnu Instagram/tinyheartseducation

Drugi znaci upozorenja su kada je vaše dete neobično tiho i mirno, i iznenada dobije visoku temperaturu ili mu usne poplave.

Stručnjaci upozoravaju roditelje da ne daju svom detetu nikakve lekove za kašalj ili prehladu, i da ne koriste tradicionalni lek protiv prehlade - naparavanje.

(Yumama)