Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 NAJVAŽNIJA SAVETA ZA RODITELJE DEČAKA: Ovo treba da nauče pre nego što krenu u vrtić

Izdvajamo 3 saveta za vaspitanje dečaka.

 saveti za vaspitanje decaka_539566141 Izvor: Shutterstock

Svaki roditelj se redovno pita da li odgaja svoje dete na pravi način. Mame dečaka često imaju mnogo veći problem sa tim. O dečacima i muškarcima se često govori negativno, pa je teško izbeći brigu.

Možda će vas zanimati

"Dečaci će biti dečaci" - da li ovo ima veze sa ponašanjem i stavom ili je prosto biološki? Stručnjaci kažu da ovo više ima veze sa kulturom nego sa biologijom. "Roditelji, rođaci, vršnjaci, učitelji, a i mediji šalju dečacima poruku da moraju da budu jaki, bez emocija, da treba da se takmiče, da budu snažni", rekla je Emili Kejn, poznati svetski sociolog.

Srećom, roditelji mogu mnogo toga da urade kako bi sinu pomogli da postane bolji mušakarac.

Izbegavajte rodne stereotipe

Predškolcima je potreban jednostavan svet, pa je najlakše podeliti decu u roze i plavu grupu. Kada se dete tako malo nauči tome, teško je ispraviti to.

Umesto toga, nemojte učiti decu stereotipima. Pustite ih da biraju svoje igračke i aktivnosti, pa čak i ako se toga radije igra drugi pol. Čitajte im knjige i puštajte im filmove koji nemaju tradicionalne uloge. Neka devojčice budu sportisti, recimo.

Dajte dobar primer detetu

Razmislite kako vaša porodica deli kućne poslove. Da li samo mama čisti, kuva, rasprema ili je i tata uključen? Pokažite detetu da i tata radi isto kako i mama. Studije su dokazale da muškarci koji nemaju stereotipna razmišljanja o ženama i muškarcima žive u mnogo srećnijim brakovima.

Naučite ga šta su granice

Oni su mali i nema potrebe da im govorite o seksualnim granicama. Ipak, važno je naučiti sina ko sme, a ko ne sme da dodiruje tuđe telo. Recite mu da svako, pa čak i rodbina, treba da zatraži dozvolu da ga, recimo, poljubi. Ako dete odbije ovo, ne treba ga forsirati. Tako će i dečak naučiti da i sam treba da poštuje granice i ne dira druge.

izvor: yumama

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica