Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DETE JE HIPERAKTIVNO, NEMIRNO I NEMA FOKUS: Možete prepoznati simptome ADHD poremećaja, a uloga roditelja je najvažnija!

Uloga roditelja je ključna kada dete ima ADHD poremećaj. Pogledajte kako možete pomoći, ali i kako da prepoznate problem.

 adhd_404134102 Izvor: Shutterstock

ADHD je poremećaj koji se razvija kod dece do 12 godine, a obično se nastavi i kasnije kroz život. Njega odlikuju nedostatak pažnje, pojačana aktivnost i impulsivnost. To su ponašanja koja svako od nas oseti u nekom trenutku. Kod osoba koje pate od ADHD poremećaja ovo se ponavlja mnogo češće i utiče na svakodnevni život, na školu, boravak kod kuće, odnos sa drugarima.

Možda će vas zanimati

Treba imati na umu da je ADHD prosto način na koji se osoba ponaša. To nema veze sa nivoom inteligencije niti sposobnostima.

Šta dovodi do ovoga?

Niko ne može sa sigurnošću reći šta uzrokuje ADHD. Naučnici misle da geni ovde imaju uticaja, ali niko nije siguran na koji način. Godine istraživanja pokazale su da ovo ima veze sa načinom na koji funkcioniše nečiji mozak i sa okolinom u kojoj se nalazi.

Postoje neke stvari koje se pogrešno smatraju uzrokom ADHD. Recimo, istraživanja ne podržavaju teorije da previše šećera ili predugo gledanje u ekran ima veze sa ovom dijagnozom. Za roditelje je možda najvažnije da znaju da način na koji se oni odnose sa decom ne može izazvati ADHD. Ipak, deca i adolescenti koji imaju ovaj problem zahtevaju veću uključenost roditelja nego vršnjaci.

Simptomi ADHD poremećaja 

  • Nepažnja
  • Teško usmeravanje pažnje
  • Teško počinjanje i završavanje zadataka
  • Zaboravnost
  • Loša organizacija
  • Impulsivnost
  • Nemir
  • Česte frustracije
  • Neprekidno pričanje

Promena ponašanja kao terapija

Mnogi psiholozi posmatraju ADHD kao nepromenljivu osobinu, poput boje očiju ili visine. Doktori ovo ne mogu izlečiti. Ipak, postoje načini da se neke situacije iskontrolišu. To uključuje dve vrste terapije.

Bihejvioralna terapija uključuje zajednički rad roditelja i dece. Postavljaju se jasni ciljevi i prati se kako to napreduje, obično na dnevnom novou. Roditelji treba da nauče kako da obrate više pažnje da se deca dobro ponašaju u školi i sa drugim obavezama. Kako odrastaju, tako oni mogu sebi postavjati ciljeve i raditi na tome da lepo organizuju svoj dan. Bihejvioralna terapija pravi razliku, jer može ublažiti reakciju na razne situacije.

Nekada se osobama sa ADHD prepisuju lekovi koji im pomažu da održe fokus. Ipak, kao i svi lekovi, i ovi imaju neke neželjene efekte. Baš zbog toga se uvek prvo predlaže bihejvioralna terapija, posebno kada su deca u pitanju.

Pojačan rad sa osobama koje imaju ADHD je potreban u nekim velikim životnim situacijama, poput polaska u školu, na fakultet, pri promeni posla. Mnogi smatraju da redovan i posvećen rad sa detetom može ima veliku uspeh i dugoročno uticati na život, jer će ono naučiti veštine za prevazilaženje teških životnih situacija.

izvor: yumama

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica