Dok odrastaju, dečaci moraju da nauče neke važne stvari. Roditelji moraju da pomognu svojoj muškoj deci da imaju zdrav odnos sa svojim emocijama i da nauče da slušaju sopstveni instinkt. To će u odraslom uzrastu poboljšati kvalitet života i učiniti ljude srećnim kao ništa drugo.

Evo nekoliko važnih lekcija kojim bi roditelji trebalo da nauče svoje sinove, ako žele da izrastu u snažne ljude.

1. Kako priznati poraz

Znati priznati poraz, a pritom ne nauditi svom egu, može uštedeti mnogo bola. Odmak od određenih vrsta sukoba ne smatra se kukavičlukom, već pokazateljem snažnog čoveka. Ovo je bitna veština uz koju će deca naučiti da pokažu poštovanje, posebno kada se suoče sa porazom.

2. Da je u redu pokazati emocije

Mušku decu od malih nogu treba učiti da ne moraju da skrivaju svoje prave osećaje i uvek da budu hrabra. Ako zaplaču zbog tužnog filma, to ne znači da nisu muškarci. Zapravo, studije su pokazale da toksična muškost može imati veliki uticaj na mentalno zdravlje i sreću u životu.

3. Kako priznati grešku

Umesto da idu kroz život pretvarajući se da sve znaju i da su uvek u pravu, muškarci mogu priznati propuste. Na roditeljima je da muškoj deci pokažu koliko su greške važne u životu i da nas nečemu uče i da zbog njih rastemo. Niko nije savršen, pa nema smisla biti oštar prema sebi zbog vlastitog neuspeha. Jedno istraživanje potvrdilo je da priznavanje vlastitih grešaka ima benefite.

4. Da je u redu tražiti od roditelja savet i utehu

Vrlo je važno da sin zna da se može obratiti majci i ocu kad mu zatreba podrška. Deci dok odrastaju moramo dati siguran prostor za izražavanje bez osuđivanja. Treba da nauče da ih traženje pomoći ne čini manje muškarcima, već pokazuje njihovu hrabrost.

5. Da se ne hvali ljubavnim uspesima

Važna stvar koju svaki sin mora naučiti je poštivanje privatnosti drugih. To uključuje i da se ne hvali devojkama pokazujući privatne poruke i fotografije koje je podelila sa njim. Roditelji mogu deci vlastitim primerom pokazati kako da iskažu poštovanje prema ženama i kako se prema njima treba ispravno ponašati.

6. Da poštuje žene

Sposobnost da slušaju i poštuju žene važna je veština svakog muškarca. Sinove treba naučiti da ne pretpostavljaju da je svaka devojka romantično zainteresovana za njih. To će im pomoći da se bolje povežu sa ženama oko sebe i da nauče da poštuju reč ne.

7. Kako počistiti za sobom

Iako konstatacija da su muškarci neuredni i da ne obavljaju kućne poslove zvuči stereotipno, može biti istinita. Važno je biti čist i uredan, naročito ako delite prostor sa partnerom. Deca roditeljima mogu pomoći u kućnim poslovima, a kasnije se pobrinuti da barem vlastitu sobu održavaju urednom. To će kasnije i te kako pomoći dečacima.

8. Kako slediti svoj unutrašnji glas, a ne biti podložan pritisku vršnjaka

Svi imamo koristi od slušanja vlastitog instinkta i unutrašnjeg glasa. Sin koji nauči da veruje sebi, a ne vršnjacima, imaće samopouzdanja i biće siguran u sebe. Umesto da prati gomilu i radi stvari koje mu nisu ugodne, razviće integritet i imati snagu da kaže ne.

9. Kako razviti veštine suočavanja

Kad smo pod stresom, svi radimo i govorimo stvari zbog kojih ćemo kasnije požaliti. Važno je naučiti sinove kako da se nose sa stresom. Naučiti dete da kontroliše i prenosi svoje emocije može mu doneti mnogo sreće u životu.

10. Da ne dopusti devojci da stane između njega i njegovih prijatelja

Čvrsta prijateljstva važna su za zdravlje i sreću. Kao roditelji treba da ih podstičemo i naučimo da ne dopuste devojkama da njima manipulišu i kontrolišu ih tako što će ih odvajati od bliskih osoba.

yumama/index.hr