Iako znamo da se deca i bebe generalno mnogo lakše bore sa virusom korona nego odrasli, kako ima više zaraženih, tako se i među njima javljaju teže kliničke slike.

Za razliku od prošle godine, kada su deca većinom prolazila bez ikakvih simptoma, sada je virus infektivniji i imamo više slučajeva među mališanima, ističe doktorka Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj za RTS.

"Veći je priliv dece koja stižu na pregled, imaju temperaturu. Ranije su bili asimptomatski slučajevi. Srećom, većina je zdrava za nedelju dana, ali što je veći broj inficiranih, veća je šansa da se pojave i teži slučajevi", naglasila je doktorka.

Ona je rekla da su trenutno dve bebe na respiratoru zbog virusa korona, a zarazile su se posle samo nekoliko dana života. "Ovaj virus jeste respiratorni, ali ima kompleksan način na koji deluje, dovodi do zapaljenja i na krvnim sudovima. Dešavaju se promene na krvnim sudovima u plućima i teške kliničke slike", rekla je doktorka Rsovac.

Ona je dodala da se teže kliničke slike obično javljaju kod dece koja imaju udružene hronične bolesti, recimo bubrega, ili su imala kardiohirurške intervencije. Potom, koronu teže podnose gojazna deca i deca sa dijabetesom.

Mnogi roditelji pitaju se kada je vreme da dete odvedu lekaru, a doktorka naglašava da je temperatura prvi signal. Kada su bebe u pitanju i imaju temperaturu, treba ih istog dana odvesti lekaru.

Ona je progovorila i o vakcinaciji dece i obrazložila kakav je stav stručnjaka. "Preporuka pedijatara je da deca koja su napunila 12 godina mogu da se vakcinišu Fajzer vakcinom. U Americi je to za decu iznad 6 godina. Sva deca posle indikacije pedijatra mogu da budu sigurna da mogu primiti vakcinu", rekla je ona i preporučila vakcinaciju mališana.

izvor: yumama