Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVO ZAŠTO DECA NE SMEJU PREDUGO DA GLEDAJU U TELEFON: Šanse da se razvije jedan problem veće su za 80 posto

Pogledajte šta su najnovija istraživanja pokazala kako telefoni utiču na vid kod dece.

 telefon i kratkovidost_1854555796 Izvor: Shutterstock

Svi znamo da predugo gledanje u ekran može ozbiljno oštetiti vid. Neka novija istraživanja pokazala su da predugo gledanje u računar ili telefon povećava rizik od kratkovidosti.

možda vas zanima

Istraživanje je objavljeno u časopisu The Lancet Digital Health, a izvršeno je u Kembridžu u Engleskoj. Naučnici su pokazali jasnu povezanost između predugog gledanja u telefone i tablete i kratkovidosti. Pametni telefoni povećavaju taj rizik za 30 posto, a ako se pored njih upotrebljavaju i računari, onda se rizik povećava na 80 posto.

Iako stručnjaci često upozoravaju da deca treba što manje vremena da provode pred računarom, usled velikog broja problema koji mogu nastati, što sa kičmom, mentalnim razvojem, pa i sa vidom, čini se da deca sve više koriste ove uređaje. U toku pandemije, ova loša navika kod dece još više povećala.

"Ova studija koju smo uradili je najopsežnija do sada po pitanju predugog korišćenja ekrana i kratkovidosti kod mladih ljudi", ističe Rupert Burn, profesor oftalmologije i jedan od autora studije.

"Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se detaljnije razumeo uticaj ovih uređaja na vid. Znamo, takođe, da ljudi nisu svesni koliko zapravo vremena provedu pred telefonom i računarom, pa bi naredne studije trebalo da koriste objektivne mere za ove informacije", dodao je.

 izvor: yumama

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica