Većina beba kada se rodi ima plave oči, ali nešto kasnije poprime boju koja će ih pratiti ceo život. Velika je šansa da će dete naslediti boju koju imaju njegovi roditelji, ali to nije pravilo, objašnjavaju stručnjaci.

"Kada se bebe rode, posebno ukoliko su svetle puti, najčešće imaju i svetle oči zbog jako malo melanina u očima. Melanin je pigment koji daje boju očima, koži i kosi. Količina melanina u šarenici, obojenom delu oka, određuje koju boju očiju će osoba imati", objašnjava dečji oftalmolog Fridrih Daglas.

Genetika određuje koliko melanina ili pigmenta će osoba imati u svom telu. Geni koje beba prima od roditelja određuju hoće li imati smeđe, plave, zelene ili crne oči. Dete se može roditi s plavim očima, jer oči ponekad ne proizvode puno ili uopšte melanin dok je beba u materici.

Međutim, nakon rođenja svetlo podstiče proizvodnju melanina, zbog čega se vremenom boja može promeniti.

"Boja pigmenata ne uzrokuje promenu. Ne postoji plavi, sivi, zeleni ili smeđi pigment u oku", naglašava oftalmolog i dodaje da je jedini pigment koji imamo u očima smeđi, a količina tog pigmenta određuje hoće li nečije oči biti svetlije ili tamnije.

Jedan roditelj sa smeđim očima plus drugi roditelj sa smeđim očima trebalo bi da imaju bebu sa smeđim očima, zar ne? Da, ali ne uvek.

Postoje višestruki geni u našem telu koji doprinose boji očiju. Čak i ako oba roditelja imaju smeđe oči, moguće je da beba na kraju ima plave oči, ako roditelji imaju gene za plave oči negde u genetskoj konstituciji, odnosno ako imaju mutirani gen koji se može preneti kroz niz generacija kao recesivan.

Stručnjaci kažu da najveća promena sledi najverovatnije u periodu od šestog do devetog meseca života. Zapravo tokom tih nekoliko sedmica ili meseci možete  primetiti kako se bebina boja menja i postaje tamnija.

"Promena je toliko postepena da možda nećete ni primetiti sve dok se jednog dana vaše dete ne probudi sa drugačijom bojom očiju", objašnjava oftalmolog.

Do dvanaestog meseca, većina beba ima svoju trajnu boju, iako doktor Fridrih govori da se kod neke dece boja može menjati sve do šeste godine. Ipak, takvi slučajevi su retki i promena se ne dešava preko noći.

"U svakom slučaju, bebina boja očiju promeniće se bez ikakvog uticaja na vid. Međutim, ukoliko se boja promeni kod samo jednog oka ili ako primetite da su bebine oči mutne, svakako posetite pedijatra ili dečjeg oftalmologa", kaže Fridrih.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)