Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li deca smeju da koriste meka sočiva? Najopširnije istraživanje do sada daje odgovore

Jedno od važnih pitanja za decu, ali i lekare, jeste da li deca sa oslabljenim vidom smeju da koriste meka kontaktna sočiva.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Najveće retrospektivno istraživanje ikad ove vrste ispitalo je jesu li meka sočiva sigurna za decu. Otkrili su vrlo nisku stopu komplikacija kod dece koja nose meka kontaktna sočiva, slično kao kod odraslih.

Povezane vesti

Povezane vesti

Cilj istraživanja bio je da se odredi koliko su sigurna meka sočiva za decu i mogu li deca uopšte nositi meka kontaktna sočiva. Istraživanje je sprovedeno na 963 subjekta.

Istraživanje su sproveli cenjena nezavisna istraživačica Robin Čalmers, naučnici CooperVisiona i Pol Čamberlajn, Džon Meknali i direktorka Škole za optometriju i nauku vida u Sidneju Lisa Key.

Jesu li meka sočiva za decu sigurna?

ReCSS je izmerio stopu nuspojava kod dece kojima su propisana meka kontaktna sočiva prije nego što su napunili 13 godina.

Kliničke zapise nezavisno je pregledao sud za utvrđivanje dijagnoze. Trenutni nalazi su vrlo slični, ali niži od stopa zabeleženih u prethodnim studijama sličnih starosnih skupina. To se verovatno može pripisati većem udelu sočiva za jednokratnu upotrebu u trenutnoj studiji.

Istraživanje je otkrilo da je godišnja stopa incidencije upala manja od 1%. Većina tih upala bili su slučajevi konjunktivitisa i abrazije rožnice.

Autori primjećuju da je ReCSS studija utvrdila nižu stopu keratitisa nego u ostalim pedijatrijskim studijama, nudeći lekarima i roditeljima dece sigurnost kad se koriste meka sočiva za decu.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica