U današnje vreme sve više dece uzrasta od deset do petnaest godina ima mobilni telefon. Međutim, roditelji ne bi smeli da zaborave da oni nisu igračke. Zapravo je ovaj uređaj postao potreba i navika, ne samo za odrasle, već i za djecu.

Deca, uglavnom, mole roditelje da im kupuju telefone već od ranog detinjstva. Neki roditelji to prihvataju, a deci oni postaju deo života. Iako se čine kao dobar izvor zabave, oni nisu igračke i zbog toga bi roditelji trebalo da budu oprezni, piše portal You Are Mom.

Rizici koje deca preuzimaju koristeći telefone

Mobilni su postali alat za nasilnike i uhoditelje dece. Zbog toga su društvene mreže i aplikacije za slanje poruka ponekad vrlo opasne za decu. Roditelji misle da svojim prisustvom kontrolišu upotrebu uređaja, ali to nije dovoljno. A ovo je nekoliko problema sa kojim se deca mogu suočiti prilikom ranog korištenja mobilnog: problemi sa pamćenjem, zakasnelo učenje, problem pažnje, nedostatak samokontrole, zavisnost od tehnologije, problemi sa spavanjem.

Mobilni ne mogu zameniti klasične igračke

Telefoni ne mogu zameniti tradicionalne igračke, poput plastičnih automobila, lutki, plišanih igračaka, kockica za slaganje ili bilo čega što pomaže deci da razviju maštu i veštine učenja. Deca treba da se igraju sa drugom decom, svojim roditeljima, rodbinom ili kućnim ljubimcima. Naravno, to ne znači da ne mogu povremeno dodirnuti telefon ali, ako to učine, roditelji treba da ih nadgledaju i ograniče im vreme korištenja uređaja. To će smanjiti moguće rizike na koje mogu naići kad koriste telefone.

Jesu li mobilni potrebni deci?

Svakim danom sve više dece od roditelja traži da im kupe mobilni, a odgovor na pitanje zašto im to treba u većini slučajeva je "jer ga ima i neki njihov prijatelj ili prijateljica".

Zapitajte se zašto bi sedmogodišnjem detetu trebao telefon? Ako ga ima, roditelj ne može kontrolisati njegovu upotrebu 24 sata dnevno. U ovom slučaju bi deca imala potpunu slobodu, a u tom uzrastu još nemaju samokontrolu.

Šta roditelj može učiniti ako dete zatraži mobilni?

Kad deca zatraže mobilni, morate im dati do znanja da to nije igračka i da prijatelj ili prijateljica koji imaju mobilni nisu bolji od njega/nje. Ponekad trendovi nisu pozitivni i vode do niza određenih problema. Stoga, nikako ne treba olako reagovati na njihove hirove.

Mnogo puta roditelji koriste telefone kao resurs za smirivanje svoje dece, ali trebalo bi da shvate da to deluje samo na trenutak, kao i da nije vredno posledica koje se mogu razviti korištenjem tehnologije u ranom uzrastu. Zbog toga, stručnjaci savetuju da sa telefonima treba pričekati dok deca ne postanu dovoljno zrela i odgovorna kako bi ih mogla pravilno koristiti.

Svaki roditelj ima pravo da odgaja svoju decu onako kako misli da je najbolje. Mogu kupiti svojoj deci što god žele. Međutim, važno je razumeti rizike i biti svestan mogućih posledica koji mogu biti povezane sa upotrebom telefona.

Yumama/Index.hr