Psiholog Džodi Mindel objasnila je da je idealno pričekati do treće godine da se dete preseli u veliki krevet, jer bi čak i deca koja inače nemaju probleme sa spavanjem mogla imati probleme. Za razliku od kreveca, krevet nema ogradu kako bi ograničilo kretanje deteta tokom noći. Što postaje starije, za njega će biti najveći izazov da izađe iz kreveca i krene u svoju slobodu.

Mindel je zbog toga napravila spisak svega šta da očekujete kada dete postane mali umetnik u noćnom bežanju:

 'Ćao, mama'

Kada se vaše dete prvi put pojavi ispred vas, a vi znate da ste ga lepo smestili u krevetac i da je zaspalo, bićete neverovatno ushićeni. Učiniće vam se slatko i drsko u isto vreme, sve dok shvatite da više nema mira. 

Ne želi da ostane u krevecu

Onda počinje da se dešava mnogo toga. Stavite dete u krevet, pevate mu uspavanke, čitate priče, sve to kako biste dobro organizovali rutinu spavanja. Međutim, vaše dete je otkrilo novu slobodu. Više nije zatvoreno u krevecu, može ustati i sve samo odraditi. 

Gotovi su mirni dani u krevecu

Više nećete imati luksuz mira, dete je otkrilo da samo može mnogo toga. Mali begunac boriće se protiv spavanja dok se ne sruši.

Noćne posete

Ako uspete dete da nagovorite da ode u svoj krevet, verovatno ćete dobiti noćnu posetu u svom krevetu u jednom trenutku. U početku će sve te posete biti dobrodošle, ali nakon nekog vremena više ga nećete vraćati u njegov krevet i ujutru ćete shvatiti da ste oboje zaspali.

Spavanje, dete, roditelji, plač
Shutterstock Dete plače noću

Tantrumi su pojačani

Nedostatak sna i česti prekidi verojatno će uticati na dete i izazvati u njemu malo 'ludilo'. Možda će mu tantrumi biti mnogo jači nego inače, a biće i puno krhkiji. Skoro sve će mu smetati. Umorno je, grize, a samo treba da spava. Odlazak u krevet je postao igra. Plač!

Sve je loše

Otkrićete da vaše dete zbog umora može spavati na neverovatnim mestima - na hodnicima, u korpi za veš, na podu svoje sobe, svugde gde ga ostavite u miru. 

Pravi krevet za vaše dete

Kada konačno prihvatite , vreme je za novi krevet. Došlo je vreme da prihvatite da vaša beba nije više beba (obrišete svoje suze) i za njegovo malo telo pripremite veliki krevet. 

(Yumama)