Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada dete počne da izlazi iz kreveca: 7 stvari koje možete očekivati

Noćne posete, spavanje u korpi za veš, tantrumi... Pogledajte šta vas sve čeka!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Psiholog Džodi Mindel objasnila je da je idealno pričekati do treće godine da se dete preseli u veliki krevet, jer bi čak i deca koja inače nemaju probleme sa spavanjem mogla imati probleme.

"Za razliku od kreveca, krevet nema granice u obliku ograde i dete mora razumeti da treba da ostane u krevetu", govori psiholog.

Povezane vesti

Povezane vesti

Zato izdvajamo spisak svega šta se događa kada dete postane mali umetnik u bežanju iz kreveca i odluči da je dovoljno veliko i nije više beba:

1. 'Ćao, mama'

Kada se vaše dete prvi put pojavi ispred vas, a vi znate da ste ga lepo smestili u krevetac i da je zaspalo, bićete neverovatno ushićeni. Učiniće vam se slatko i drsko u isto vreme, sve dok shvatite da više nema mira. 

2. Ne želi da ostane u krevecu

Onda počinje da se dešava mnogo toga. Stavite dete u krevet, pevate mu uspavanke, čitate priče, sve to kako biste dobro organizovali rutinu spavanja. Međutim, vaše dete je otkrilo novu slobodu. Više nije zatvoreno u krevecu, može ustati i sve samo odraditi. 

3. Gotovi su mirni dani u krevecu

Više nećete imati luksuz mira, dete je otkrilo da samo može mnogo toga. Mali begunac boriće se protiv spavanja dok se ne sruši.

4. Noćne posete

Ako uspete dete da nagovorite da ode u svoj krevet, verojatno ćete dobiti noćnu posetu u svom krevetu u jednom trenutku. U početku će sve te posete biti dobrodošle, ali nakon nekog vremena više ga nećete vraćati u njegov krevet i ujutru ćete shvatiti da ste oboje zaspali.

5. Tantrumi su pojačani

Nedostatak sna i česti prekidi verojatno će uticati na dete i izazvati u njemu malo 'ludilo'. Možda će mu tantrumi biti mnogo jači nego inače, a biće i puno krhkiji. Skoro sve će mu smetati. Umorno je, grize, a samo treba da spava. Odlazak u krevet je postao igra. Plač!

6. Sve je loše

Otkrićete da vaše dete zbog umora može spavati na neverovatnim mestima - na hodnicima, u korpi za veš, na podu svoje sobe, svugde gde ga ostavite u miru. 

7. Pravi krevet za vaše dete

Kada konačno prihvatite da je vaše dete preraslo krevetac, vreme je za novi krevet. Došlo je vreme da prihvatite da vaša beba nije više beba (obrišete svoje suze) i za njegovo malo telo pripremite veliki krevet. 

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica