Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 saveta kako da naučite dete da spava u svom krevetu

Vi i vaš suprug ne vodite ljubav već mesecima, oboje ste neispavani i nervozni, nemate volje čak ni za razgovorom? Krajnje je vreme da vaše dete ima svoj krevet!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Stavovi o tome da li detetu treba dozvoliti da spavaju s roditeljima veoma su različiti. Neki psiholozi ukazuju na poslednja istraživanja po kojima deca koja spavaju s roditeljima izrastaju u smirene i srećne odrasle ljude, dok drugi veruju da to dovodi do iscrpljenosti i napetosti u porodici.

Dugotrajna borba

Odvikavanje deteta od spavanja s roditeljima može biti dugotrajno. Budući da je reč o navici, potrebno je mnogo strpljenja i upornosti. Vaše ponašanje prema detetu treba da bude uslovljeno ciljem koji ste sebi postavili, a to je da ono spava u svojoj sobi, u svom krevetu. Možda bi trebalo da uvedete i neki ritual pre spavanja, na primer da detetu čitate priče, a posle toga mu poželite laku noć. Koliko puta ustane, toliko puta ga vratite u krevet, savetuju psiholozi.

Povezane vesti

Vreme za uzbunu

Ako dete želi da spava s roditeljima, to nije nezdravo, ali ako ste vi to pokrenuli,

Statistika koja ruši brak

Prema nekim procenama oko 40 odsto evropske dece spava s roditeljima. Četvrtina parova učestalo se svađa zbog tog problema, a skoro polovina roditelja odlazi da spava u drugu prostoriju (48 odsto njih priznalo je da zbog toga pati njihov seksualni život). Oko deset odsto muškaraca ima osećaj odbačenosti od partnerke, a 57 odsto roditelja želelo bi da im dete spava u svojoj sobi. Ono što je zanimljivo, jeste činjenica da praksa spavanja s roditeljima decu nije učinila srećnijom.

onda stvarno imate problem. Kada podižete decu teško je svima ugoditi, međutim, ukoliko otac svake večeri spava u odvojenoj sobi, vreme je za uzbunu. Muškarac to može doživeti kao da je praktično izguran iz svoje sobe, a onda se uz to javlja još i ljubomora. Pa kako to da u bračnoj postelji problemi počnu onog trenutka kada se detetu dopusti da prespava s roditeljima? Odgovor je jednostavan: na taj način privatnost je ugrožena, a s njom i seks, jedan od temelja zdrave veze.

Pravo na privatnost

U odvikavanju deteta od spavanja s roditeljima važno je ohrabriti ga i usmeriti da misli pozitivno. Zato mu obećajte da ćete biti uz njega dok ne zaspi, i potom se vratite u svoj krevet. Takvu bi rutinu trebalo ponavljati koliko god je potrebno. Dete će vremenom naučiti da je njegova soba posebno i sigurno mesto, razvijati  osećaj da se može brinuti o sebi i da izrasta u snažnu osobu, ističu psiholozi. Od rođenja pa nadalje, svi osećamo potrebu za emotivnom i fizičkom bliskošću. Roditelji se neprestano suočavaju sa sve većim izazovima u vaspitanju. Želimo da ih zaštitimo, a opet, ne želimo da ih sputavamo.

Povezane vesti

Jutarnji zagrljaj

Ideja da deca dele postelju s roditeljima, koja je veoma idealizovana u poslednje vreme, dolazi nam iz doba kada su domaćinstva bila skromnija i skučena, pa je cela porodica spavala u jednoj prostoriji. Danas većina mališana ima svoju sobu (ili bar mogućnost da se izdvoje), pa navika da spavaju s roditeljima može biti vrlo loša. Umesto toga, bavite se decom tokom dana, dajte im do znanja da ih volite i razumete. Tako ćete im pomoći da poveruju da je spavanje u odvojenim sobama nešto najprirodnije. Ako detetu dopustite slobodu da donosi odluku o tome šta će da obuče za školu, čime će se igrati i šta će jesti, biće mu lakše da odrasta i uživaće u samostalnosti i trenucima koje provodi s vama. I kada se ujutro probudi pa svojim malim koracima krene k vama, ispružite ruke i zagrlite ga. Jer to znači da je izdržalo celu noć u svom krevetu, baš kao i vi.

Povezane vesti

Na sledećoj stranici pročitajte savete kako da odviknete dete da spava u vašem krevetu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica