Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 tipova roditelja koje svakodnevno srećete u vrtiću

Svakog jutra ispred vrtića možemo se susresti sa različitim tipovima mama i tata koji svog mališana ostavljaju na čuvanje. Sigurno ćete se prepoznati bar u jednom…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Često se događa da vrtić za mališane, ali i za roditelje bude traumatično iskustvo, jer je ispunjeno strahom od odvajanja i naporima da se dete prilagodi novonastaloj situaciji.

Ako su deca isuviše mala, roditelji obično deci pružaju veliki zagrljaj i poljubac, ali nakon toga bi najradije još malo ostali. Međutim, ima i onih jutara kada su u žurbi, pa jedva stignu i da doprate mališane. 

Povezane vesti

Da li ste ikad razmišljali kakav utisak vi ostavljate kada ostavljate dete u vrtić?

Evo nekoliko tipova roditelja koje ćete sigurno prepoznati:

Poslovni roditelj

Ovo je tip roditelja koji deluje distancirano. Jedva pozdravlja druge roditelje, mehanički stavlja detetove stvari u ormarić, prati dete do sobe, na brzinu se saginje kako bi ga na kratko zagrlio i odlazi bez osvrtanja.

Neorganizovani roditelj

Roditelj koji očigledno kasni, deluje smušeno sa poluosmehom na licu, često zaboravlja detetove stvari pa se naknadno vraća.

Roditelj koji okleva 

Ovaj roditelj nikako da se odvoji od deteta, grli ga, ljubi i oteže, želelo to dete ili ne. Obično još nešto mora da pita vaspitačicu i nekoliko puta da ponovo progviri preko stakla u sobu. Zadržaće se još malo i kako bi proučio nije li nešto propustio sa oglasne table.

Povezane vesti

Bučan roditelj

Pojavljuje se i postaje centar zbivanja. Glasno pozdravlja sve, uključujući osoblje, decu i druge roditelje. Šali se sa svima i jednostavno je prepun energije.

Roditelj pod stresom 

Ulazi čvrstim korakom i vuče dete za sobom. Ovaj roditelj očigledno ima koješta na pameti i ostavlja dete bez puno interakcije. Dete, ili srećno utrčava u sobu, željno pozitivne energije, ili mu je roditelj već preneo svoj stres pa je uplakano.

Roditelj koji se žali

Čim stigne, hvata se u koštac sa stvarima koje tu treba da reši. Zašto u ormariću mog deteta nema čiviluka? Zašto je krevetić mog djeteta na kraju? Obraćaju li vaspitačice uopšte pažnju na tu decu? 

Roditelj sa manirima 

Pristojno i mirno ulazi sa detetom, razgovarajući sa njim o nekoj temi. Po potrebi pomaže detetu pri presvlačenju. Potom sledi zagrljaj, poljubac i "Vidimo se kasnije!", a zatim odlazi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica