Pri kupovini kupaćih kostima za decu, većina roditelja obraća pažnju na cenu, kvalitet, udobnost. Međutim, jedna veoma važna stvar na koju mnogi zaboravljaju je boja kupaćeg, koja je važna ne zbog izgleda, već zbog bezbednosti deteta u vodi.

Možda ste već čuli da ne bi trebalo da date detetu da nosi plavi kupaći kostim jer je ova boja slabo vidljiva u vodi. Međutim, plava nije jedina, neke boje su daleko vidljivije od drugih u boji, a razlika postoji i između toga da li je u pitanju jezero ili bazen.

Američki odred vatrogasaca napravio je ilustracije različitih boja kupaćih kostima u odnosu na to kako su ove boje vidljive u vodi jezera ili bazena, uz poruku roditeljima da dobro paze koju boju kupaćeg biraju za dete.

Kako se vidi sa ilustracija, kupaći kostimi u plavim, belim, zelenim i žutim nijansama su najmanje vidljivi u vodi, dok su najvidljiviji oni u pink, narandžastoj i crvenoj nijansi.

Kada dete nosi kupaći kostim u nekoj od ovih vidljivijih boja, i vama će biti lakše da ga u svakom trenutku vidite, a biće i vidljiviji spasiocima ukoliko se nađe u nekoj opasnoj situaciji.

Vatrogasci su uz ove ilustracije poručili i da je ovo "dobar podsetnik da deca uvek imaju nadzor odraslih dok plivaju", a ljudi su im u komentarima zahvalili na "korisnim informacijama".

"Ovo je sjajan savet! Bez obzira na to koliko mislimo da smo spremni, uvek postoji nešto novo što možemo da naučimo. Hvala vam", jedan je od komentara.

BONUS VIDEO:

Saveti instruktorke plivanja TikTok/ scarnati.swim

(Yumama/N. Z.)