Kakav kupaći kostim birate za svoje dete? Koje boje su vam omiljene? Izbor boje kupaćeg kostima nije samo povezan sa modom i trendovima, već značajno može uticati na bezbednost dece na plažama i bazenima, navode stručnjaci iz "ALIVE Solutions Inc" kompanije za bezbednost na vodi.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije utapanje je jedan od čestih uzroka smrti stanovništva starosti od jedne do 24 godine. Stručnjaci apeluju da je potrebno preduzeti sve mere bezbednosti kada su deca na moru, reci, jezru na bazenima. Testirali su kako na spasavanje utiče i boja kupaćih kostima, a dokazano je da je spasiocima značajno teže da uoče određene nijanse.

Vidljivost boja varira u zavisnosti od toga gde plivate, ali nakon ispitivanja stručnjaci napominju da je dobro izbegavati za decu kupaće u beloj, plavoj i svetloplavoj nijansi. Ističu da su najbolji izbor ružičasta za kupanje na bazenu sa plavim pločicama, a u svakoj vodi lako se uočavaju kostimi u neonskoj roze ili fluorescentnoj narandžastoj boji. Iako su vidljive, stručnjaci napominju da tamne nijanse takođe mogu otežati posao spasiocima jer se mogu zameniti sa lišćem, drvećem ili prljavštinom u vodi.

Instruktorka plivanja Niki Skarnati snimila je za Tik Tok video u kojem testira kako se u vodi na deci primećuju određeni kupaći kostimi. Ona je istakla da plavi kupaći kostim nije dobar izbor, kao i da ne stavljate deci dok se kupaju ne stavljate na glavu plavu kapu.

Zbog bezbednosti bolje je izabrati jarke i uočlljive nijanse, kako kupaćih kostima, tako i kapa, kačketa, mišića i guma za plivanje.

Izvor: Yumama