Možete reći da li vaše dete ne spava dovoljno ako se budi naglo ili je često pospano tokom dana. Kako deca rastu, potrebno im je manje sna. Naviknuti dete da poštuje vreme spavanja je često prava borba. Lekari preporučuju dobro osmišljen ritam spavanja za decu. Tako, prema rečima stručnjaka, novorođenčad mlađa od četiri nedelje moraju da spavaju 16 sati dnevno. Do 12 meseci - između 14 i 15 sati, a deca uzrasta od 1 do 3 godine treba da spavaju između 12-14 sati dnevno.

 Od 3 do 7 godina, spavanje se može prilagoditi na 10-12 sati dnevno. Deca od 7 do 12 godina treba da spavaju najmanje 10 sati dnevno, a stariji od 12 mogu da spavaju osam sati, kao i odrasli. Prema nekim istraživanjima, promena vremena za spavanje ili nepoštovanje redovnog rasporeda spavanja može uticati na normalan razvoj mozga mališana.

Podnevno spavanje je važno

Jednako važno je i dremka posle ručka. Da biste naučili dete da poštuje popodnevnu dremku, vodite računa da vreme odmora bude približno u isto vreme, posle obroka. Posle spavanja, deca obnavljaju fizičku energiju. Takođe bolje spavaju noću. Ako dete ima pauze u disanju tokom spavanja ili hrče, lako je razdražljivo, hiperaktivno, nepažljivo ili pospano tokom dana, ispoljava noćne strahove, hoda u snu ili mu se ponavlja noćne more, dobro je da ga odvedete kod lekara.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Doktor upozorio na opasnu igru TikTok/dr.jmack