Bebi koja raste treba puno sna da bi mogla da se razvije, a svaki roditelj će se složiti kada kažemo da je odmorna beba srećna beba. Međutim, takođe je važno uvesti rutinu spavanja i ishrane od najranijeg uzrasta kako bi telo moglo normalno da funkcioniše.  Međutim, ovo je sasvim normalna i zdrava pojava za bebu i moguće je prebaciti je na jedno spavanje.

Kada bebe spavaju jednom dnevno

Obično, u prvoj godini života, mnoge bebe imaju tendenciju da odspavaju dva puta tokom dana; jedno spavanje ujutru i još jedno popodne. Oko bebinog rođendana, mnogi roditelji se pitaju kada bi trebalo da promene rutinu spavanja u raspored za jedno spavanje. Između 12 i 24 meseca počinje da teže ka rasporedu jednog spavanja i to se može manifestovati na različite načine. Mnoge bebe imaju tendenciju da preskaču jutarnje dremke. Iako im je i dalje potrebna dremka, oni ipak odlučuju da je preskoče, a ova neravnoteža uzrokuje da postanu mrzovoljne i može završiti tako što će neko vreme plakati. Ako budete imali sreće, vaša beba će preći u novi raspored spavanja srećno, bez ikakve gužve, a ovi roditelji su zaista blagosloveni.

Znaci koje treba tražiti kada prelazite sa dva dremanja na jedno

Evo nekih znakova koje možete primetiti bilo kada nakon prve godine do 24 meseca.

1. Dvonedeljni vremenski okvir

Beba ne želi da drema u periodu od dve nedelje. Dve nedelje je dobar vremenski okvir da biste mogli da procenite obrazac spavanja. Uverite se da ste svesni i da tražite aktivne znakove.

2. Nespavanje

Vaša beba ostaje budna do 4 sata sa ili bez nervoze. Mnogim bebama je potreban san nakon nekog vremena, ali u slučaju da je vaša beba spremna za tranziciju, videćete da ostaje budna više sati u isto vreme. Ovo može biti znak da je vaša beba spremna da napravi veliku tranziciju.

3. Odbijanje jedne dremke

U slučaju da vaša beba prelazi u tranziciju, možda ćete otkriti da odbija jednu od dremki. Ovo može biti ili jutarnje ili popodnevno spavanje, ali vaša beba će ostati budna. Ovo je dobar znak i možete mu/joj pustiti laganu muziku i napraviti vreme za odmor.

4. Paradoks jednog spavanja

U ovoj situaciji, možda ćete otkriti da vaša beba ne odbija nijedno spavanje, iako pokušavate da ga prebacite u raspored za jedno spavanje. Ovo je paradoks i može biti znak regresije.

5. Različite dužine spavanja

Dremanja koja je vaša beba uzimala poslednjih nekoliko meseci bila su u jednakim intervalima, ali sada su se dužine dremki promenile. Ponekad su jutarnja spavanja duža, a popodnevna kratka ili obrnuto što može biti znak da treba da menjate raspored. Obavezno pratite njegov napredak tokom nekoliko nedelja. Ako ovi znaci potraju, to bi mogao biti odgovor na pitanje „kada preći na jedno spavanje?“.

Kako da prebacite svoje dete na raspored za jedno spavanje

Faza tranzicije može biti malo teška i može zahtevati nekoliko pogodaka i promašaja, ali ako uspete da to uradite kako treba, vaša beba će udobno ući u svoju novu rutinu. Vaša beba može provesti vreme idući napred-nazad između 1 i 2 dremke dnevno. Ovo može biti zbunjujuće za vašu bebu, ali možete pokušati da zamenite jutarnje spavanje vremenom za odmor. Uverite se da se ovo razlikuje od punog spavanja kako bi mogao da prepozna razliku između to dvoje. Kada vaša beba konačno pređe na jednokratno spavanje, primetićete da će popodnevno spavanje trajati nešto duže nego obično i da će sva tri obroka stići nešto ranije.

Kada bi trebalo da izbegavate da svoju bebu prebacite na raspored na jedno spavanje?

Iako vaša beba i vi pokušavate da ovu tranziciju učinite što je moguće glatkijom, može doći do odstupanja i ​​znakova koje treba tražiti u slučaju da vaša beba nije spremna da pređe na raspored od jednog spavanja. Obavezno potražite znakove i ne pokušavajte da naterate bebu da uđe u raspored koji možda još nije prijatan. To uključuje znakove kao što su:

  • Ako vaša beba ima oko 11-13 meseci , možda je malo rano da pokušate da je prebacite na raspored od jednog spavanja.
  • U slučaju da se vaša beba probudi rano ujutru ili je često budna tokom noći nakon što pređe na jedno spavanje, možda nije vreme za prelazak.
  • U slučaju da je vaša beba tek počela da hoda ili govori, možda bi bilo dobro da se vratite nazad jer razvojne prekretnice obično remete obrazac spavanja na nekoliko dana.
  • Ako izostanak dremke dovede do besa, nervoze i umora, možda još nije vreme da se pređe na jedno spavanje.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako umiriti dete pred spavanje TikTok/courtneyenglish.ot