Generalno, svi ljudi sanjaju tokom REM (aktivne) faze sna. Obično zauzima oko 10-20% ukupnog vremena spavanja kod odraslih. Kod novorođenčadi ova faza zauzima 80% vremena, do četiri meseca - 40%, a do tri godine - oko 30%.

Neurolog i somnolog Natalija Konšina primećuje da bebe mogu da vide slike u snu, ali ne i prave snove. Počinju da se formiraju tek od 4. godine. Ali noćne more mogu da muče decu nakon godinuipo dana zbog povećane napetosti u nervnom sistemu. U ovom trenutku dete ima nekoliko dnevnih dremki, a sistem za regulisanje ritma spavanja je preopterećen. To je ono što može da izazove strahove i anksioznost.

Konšina je takođe objasnila da su noćni strahovi i noćne more različita stanja koja se odnose na parasomnije povezane sa procesom spavanja.

„Noćni strahovi se javljaju otprilike dva sata nakon uspavljivanja, a veća je verovatnoća da će se noćne more pojaviti u jutarnjim satima“, rekla je ona.

Kako pomoći svom detetu da se oslobodi noćnih mora?

Ako noćne more nisu konstantne, onda je važno da umirite dete i pitate šta ga muči. Pomažu šetnja na svežem vazduhu i aktivne igre, kao i izleti u prirodi. Sve ovo blagotvorno utiče na psihu deteta.

Pre spavanja, važno je isključiti sve ekrane i TV. Bolje je da igrate mirnije igre, kupate se, čitate knjige. Ako noćne more postanu učestale, obratite se neurologu ili somnologu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kada su roditelji najpotrebniji deci TikTok/iamsaramartinez