Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 REČENICA KOJE TREBA DA KAŽEMO DECI, A UVEK ZABORAVLJAMO: Principi nežnog roditeljstva koji pomažu da se zdravo odraste

Autor Jasna Drenovac

Ono što dete čuje od nas, to i usvaja. Razumevanje i empatija se uče od malih nogu, što su principi nežnog roditeljstva.

 5 rečenica koje vaše dete treba često da čuje Izvor: Shutterstock

Jezikkoji koristimo sa našom decom, čak i kada je najbanalniji, sastavni je deo njihovog razvoja. Dr Kolin Rajhman, koja je majka psiholog, sa svojom malom decom je podelila pet fraza koje koristi.

Ona je podelila sledeće reči podrške:

"Verujem ti."

"Žao mi je. Mama je pogrešila.”

"Hvala što ste podelili taj osećaj sa mnom."

„To je stvarno bolelo, zar ne? U redu je plakati, ni ja ne volim da budem povređena."

“Naravno, da možeš da sipaš još hrane".

dr Rajhmana je primer „nežnog roditeljstva“ — popularne tehnike danas. Metoda je loše ocenjena od nekih koji veruju da je previše popustljiva i da nije nežna prema roditeljima. Međutim, pravi suština „nežnog roditeljstva“ je da se povežete sa svojim detetom, i da vodite računa o regulisanju sopstvenih emocija kako biste bolje pomogli da dete regulišete svoje, kada se oseća uznemireno. Kao i sve sa roditeljstvom, to je težak, često iscrpljujući posao, ali će se dugoročno isplatiti.

Na kraju krajeva, i deca su ljudi, i ako želimo da naša odrastu u otporne, emocionalno stabilne odrasle osobe, moramo se prema njima odnositi s poštovanjem i naučiti ih da poštuju i nas i druge, u tom procesu. Zapamtite, vaše dete gleda sve što radite i ponavljaće vaše reči i dela. Dakle, baš kao što stara izreka kaže, ponašajte se prema njima onako kako biste želeli da se prema vama ponašaju.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Pogledajte

00:30
Kako izgleda stomak mame koja je rodila trojke
Izvor: Instagram/candykenny2
Izvor: Instagram/candykenny2

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica