Da li je vaše dete spremno da počne da pere zube samo? Isprobajte ove savete da biste dete naveli na put ka razvoju rutine oralne nege. Kada se dete jednom nauči da to radi, to više neće biti tema za rasprave i nagovaranja.

1. Rano počnite da ga učite da pere zube! Radite zajedno da uspostavite jasnu rutinu i držite je se! Pojačajte važnost pranja zuba tako što ćete im dati dobre, jasne razloge. Recite im da svakodnevno četkanje pomaže u sprečavanju karijesa i da će im dati prelep osmeh.

2. Pokažite im kako se rad isa četkicom za zube. Perite svoje zube dok vaše dete pere zube. Spustite se na njihovu visinu kako bi mogli da vide šta radite. Pokažite kako da četkate od gore na dole I obrnuto, po starom “kiša pada, trava raste”.
.
3. Pustite ih da sami biraju četkicu i pastu za zube. Dečja pasta za zube postoji u različitim ukusima i varijantama - neke čak sadrže i njihove omiljene likove. Neka izaberu nekoliko različitih, tako da mogu da ga zamene.
4. Ohrabrite ih da sami peru zube već oko druge godine. Neka stave pastu za zube na četkicu i da to urade sami.
5. Napravite igru pranja zuba: minimalno vreme koje vaša deca treba da četkaju je 2 minuta. Podesite tajmer i vidite da li mogu da nastave tačno vreme.

6. Pohvalite ih kako su oprali zube. Ako želite da razviju rutinu oralne nege, koristite pozitivno podsticanje. Napravite tabelu nalepnica i dajte im zvezdice za pranje zuba.

BONUS VIDEO

Stomatolog predstavlja razvoj paradontopatije Kurir televizija

Izvor. Yumama