Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LOGOPED OBJAŠNJAVA KAKO DA PREPOZNATE ZNAKE AUTIZMA: Ponekad sumnjaju na dijagnozu, a razvoj kasni zbog gledanja u ekran

Logoped otkriva kako prepoznati znake autizma - važno je da roditelji reaguju na vreme kada postoji kašnjenje u razvoju!

 Logoped kako prepoznati znake autizma. Izvor: Shutterstock

Jelena Veljača Žunko je magistar logopedije, sertifikovani praktičar za Floortime pristup i senzornu integraciju i potpomognutu komunikaciju, a u svojoj bogatoj praksi imala je priliku da se bavi devijacijama u ranoj komunikaciji i poremećajima iz autističnog spektra. Za Index.hr je otkrila kako da prepoznamo prve znakove kod deteta koji mogu ukazivati na to da bi dete moglo imati autizam.

"Veoma je teško i nezahvalno govoriti o autizmu jer postoji opasnost da uvek kažete nešto što nekome neće pasti. Gledam na autizam, odnosno poremećaj autističnog spektra (ASD), baš kao na spektar šarenih boja. I nije sve plavo isto plavo, niti je isto pod svakim svetlom. Čak ni ružičasta, crvena, narandžasta i ljubičasta ne moraju da se imenuju tim redom vama i meni", ističe logoped.

"Stvari su složene, različite i veoma zavise od sredine u kojoj se dete sa ovim teškoćama nalazi i kako im pristupa. Neurodiverzitet je odavno trebalo prihvatiti, a holistički pristup u celoj priči vidim kao jedini pravi put'', dodaje Veljača Žunko. Kako objašnjava, ipak postoje određeni znaci koji su najčešće razlog da roditelj potraži pomoć.

Prema njenim rečima, neki od najčešćih znakova da dete može imati poremećaj autističnog spektra su sledeći:

  • odsustvo društvenog kontakta očima
  • devijacije u razvoju komunikacijskih veština (zajednička pažnja, gestovi)
  • smanjena uključenost u interakcije sa ljudima
  • veći fokus na subjekte
  • odsustvo proizvodnje govora
  • usko interesovanje
  • stereotipni pokreti i igre
  • krutost
  • osetljivost na promene
  • senzorna preosetljivost ili odsustvo reakcije

Kako logoped naglašava, vrlo opšte i široko opisane simptome roditelj može uočiti rano, ali i kasnije. Naime, ponekad se simptomi javljaju kao nagla promena u razvoju, pa je reč o nazadovanju i gubitku veština.

"Takođe, ponekad funkcionisanje deteta može izgledati kao da je u pitanju poremećaj iz spektra autizma, ali se kasnije utvrdi da je razlog tome preterano izlaganje ekranima, pa je najvažnije odmah potražiti podršku stručnjaka u definisanje i rešavanje problema", zaključuje Veljača Žunko za Index.hr.

(Yumama/Index.hr)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:43
Negativni efekti upotrebe tehnologije na razvoj dece
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica