Postoji više razloga za ovo, a evo zašto je baš jogurt važan nutritivni izvor u ishrani male dece koja prestaju da sisaju i prelaze na kaše i čvrstu hranu.

Kada kupujete jogurt, obratite pažnju na to da je običan, prirodni jogurt ili grčki jogurt koji sadrži probiotike, da je bez aditiva ili šećera. Naravno, ovde ne spadaju voćni jogurti koji sadrže visok nivo šećera. NJih možete sami da napravite mešanjem sa voćem.

1. Nutritivne prednosti
Jogurt je prirodni izvor kalcijuma, koji doprinosi zdravlju kostiju – upravo ono što vam je potrebno za dete koje raste.

Jogurt takođe sadrži proteine, koje telo koristi za izgradnju ćelija; Vitamin D, koji pomaže u apsorpciji kalcijuma, i vitamin B12, važan za centralni nervni sistem, formiranje crvenih krvnih zrnaca i pretvaranje hrane koju jedete u energiju!

2. Probiotici
Jogurti sa probioticima doprinose zdravlju creva, prodržavaju optimalan rast bakterija u crevima. Ovo pomaže probavnom sistemu da funkcioniše efikasno, a takođe podržava zdrav imuni sistem.

3. Lak je za varenje
Jogurt se pravi dodavanjem zdravih živih bakterija u pasterizovano mleko. Ovo se zatim inkubira na određenoj temperaturi, omogućavajući bakterijama da pretvore laktozu u mlečnu kiselinu, koja zgušnjava mleko i pretvara ga u jogurt.

Ovaj proces znači da je jogurt lakši za varenje malim stomačićima nego mleko. Jogurt često ima niži nivo laktoze, ali i dalje ima hranljive materije i masti koje su toliko važne za razvoj bebe u razvoju, tako da je odlična hrana koju treba uključiti u ishranu mališana.

4. Ukusan je
Jogurti su praktična užina za malu decu. Glatka tekstura je idealna od samog početka bebinog odvikavanja, a pojedinačna pakovanja su idealna za obrok mališana.

5. Prilagodljiv
Jogurti se mogu koristiti kao doručak, zdrava užina, desert ili hrana za bebe. Možete da pijete jogurte direktno iz čaše, ili da ga pomešate dodavanjem seckanog svežeg voća, zobi i semenki, ili čak da ih koristite u smutiju!

6. Deca vole jogurt!
Bogata i kremasta tekstura jogurta je često popularna među malom decom, kada odaberete prirodni jogurt sa probioticima i bez šećera, možete biti sigurni da detetu dajete nešto što je dobro za njih!

BONUS VIDEO

Kako se pravi krem od limuna Instagram/Cookist wow


Izvor: Yumama