Padovi su česti kod dece, pa i pojava čvoruga i modrica koji znaju da uplaše roditelje. Međutim, obično to izgleda gore nego što zapravo jeste i prođe brzo, ali roditelji neretko za prvu pomoć koriste hladne obloge.

Hladne obloge su poznate kao lek za otok ali bolničarka je upozorila roditelje da smrznute kese sa povrćem iz zamrzivača nikako ne trebaju da budu prva pomoć kod dečijih padova.

Ona je na svojoj Instagram stranici na kojoj daje vrlo korisne savete za sve roditelje podelila snimak u kom objašnjava kako možete da ublažite čvorugu ili modricu nakon što se dete udarilo.

"Pre nego što posegnete za pakovanjima smrznutog graška, pripazite da nešto ledeno ne stavljate na nežnu dečiju kožu. Proizvodi iz zamrzivača su ispod nula stepeni i mogu da oštete nežno tkivo, ponekad i da dovedu do smrzotina ako se drži predugo", rekla je, i dodala:

"Zato savetujem roditelje da uvek smrznuto povrće umotaju u krpu ili peškir, ili da jednostavno kupe paket koji služi za hladne obloge i može se držati na koži."

Hladnu oblogu treba držati na povređenom mestu 10 minuta, a duža primena može da uzrokuje oštećenje tkiva i kod starijih. Može se obloga koristiti nekoliko puta dnevno.

(Yumama)