Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISHRANA JE VAŽNA, ALI I ZABAVA: Tata neurohirurg otkrio kako brine o mozgu svoje dece i kako ih podstiče na napredak

Autor Radmila Ilić

Razvoj mozga kod dece možete podstaći, a neurohirurg je objasnio kako je to on uspeo kod svoje dece.

 Dete, smuti, hrana Izvor: Shutterstock

Doktor Rahul Džendial, neurohirurg i otac dvoje dece koji su danas tinejdžeri, otkrio je stvari kojima se on vodio kako bi zaštitio mozak svoje dece. Iza njega je 20 godina iskustva u poslu i roditeljstvu, stvari kojima se vodio kako bi pristupio zdravlju mozga svoje dece podelio je sa svima.

Možda će vas zanimati

Kako se moja deca hrane?

Ishrana je od izuzetne važnosti jer je dokazano da hrana utiče na um i mozak, ali ne na način "superhrane" ili "hrane za mozak". On smatra da je potrebno svakodnevno jesti neke biljke, a ribu jednom nedeljno. Čak iako je ostala hrana usputna, ne previše kvalitetna, važno je da se voće i riba unose svake nedelje. Antioksidanti u voću i omega-3 masne kiseline u masnoj ribi su ključni sastojci za zdravlje mozga.

 Dete, hrana
Devojčica jede zdravu hranu
Izvor: Shutterstock

Imaju li deca vreme bez mobilnih telefona?

"Ovo je velika briga svih roditelja, ali ne treba ograničavati izloženost dece pred ekranima ako redovno izvršavaju svoje obaveze. Isto tako, oni na svojim mobilnim telefonima gledaju i zanimljive sadržaje", objasnio je doktor.

Jedan ili dva sata pred spavanje ne treba koristiti mobilni telefon. To će omogućiti njihovom umu da luta bez inherentnog upravljanja koje se događa kada se sadržaj preko ekrana prebacuje u njihov um.

"Um koji luta dostiže puteve u našem mozgu koji su ostali u stanju mirovanja i izloženi su riziku da postanu zastareli. Vreme u kom umu dopuštaš da slobodno luta pomaže, pogotovo nakon aktivnog dana na poslu, u školi, ili pred ekranom mobilnog telefona. I to pomaže kod spavanja", objasnio je lekar.

Zabavljaju li se deca svakodnevno?

Doktor kaže da ne želi robote koji su samo posvećeni poslu, ali isto tako ne želi ni da njegova deca budu partijaneri koji ništa ne rade. Obe opcije su moguće, ali isto tako ako jedna od tih opcija nedostaje, mogućnost za lični i psihološki rast se smanjuje.

"Važno je naporno raditi, ali se i zabavljati", kaže neurohirurg.

 Deca, igra, napolj
Deca se igraju u prirodi
Izvor: Shutterstock

Da li su deca svakog dana impresionirana?

"Ovo je mali ritual koji imamo. Neko, obično ja, pronalazi link, video ili članak u časopisu koji je potpuno neočekivani početak razgovora. Poslednji o kom smo svi razgovarali bio je članak o tome da psi mogu nanjušiti neke vrste raka kod ljudi", kaže doktor.

Prema njegovom istraživanju, to drži porodicu angažovanom i dodaje novi sadržaj našem mozgu iz kog možemo intelektualno i kreativno rasti.

Kakvo je njihovo mentalno zdravlje?

Tinejdžerski mozgovi su 'oluja novih moždanih veza' koje nisu potpuno usklađene sa emocijama. Važno je razmišljati o korisnim strategijama saočavanja sa stresom, prekidima i uticajima društvenih mreža.

"Za ovo nemam posebnu strategiju, ali možeš da radiš ono što i ja radim, budi uz svoje dete", zaključio je doktor Džendial.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica