Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAKO ĆE TINEJDŽER PRESTATI DA PSUJE: Ovih 5 koraka će vam pomoći da naučite dete da vam se obraća sa poštovanjem

Pogledajte kako da naučite svog tinejdžera da prestane da psuje.

 tinejdžer psuje_1756024634 Izvor: Shutterstock

Psovanje i nepristojne reči u globalu, koje dolaze od strane deteta mogu biti zastrašujuće za svakog roditelja. U trentku ste toliko zaprepašćeni i obuzeti besom, da niste zapravo sigurni ni kako bi trebalo da reagujete. I, mada je vaša reakcija sasvim razumljiva, važno je da ovoj situaciji pristupite na način koji će vašeg tinejdžera odgovoriti od ponovnog psovanja.

možda vas zanima

KAKO ODGOVORITI NA PSOVANJE NA PRODUKTIVAN NAČIN?

Bilo da vam je tinejdžer uputio psovku jer ste mu rekli da ne može da izađe sa prijateljima u grad ili je ljut jer ste zahtevali od njega da pospremi svoju sobu, ovakvo ponašanje je neprihvatljivo. Kako bi na to reagovali produktivno sledite ove korake:

Ostanite smireni

Biće vam teško da čujete ovakav nivo nepoštovanja sa njegove strane. Međutim podizanje glasa i uzvraćanje istom merom samo će pogoršati stvari. Kada čujete psovku duboko udahnite i ne govorite ništa dok se dovoljno ne smirite da vaše reči budu produktivne.

Udaljite se od njega na momenat

Možda će vam trebati trenutak da se smirite, i razmislite šta je ono što želite da uradite. Možete reći nešto tipa “Idem da razmislim o tome kakve te posledice očekuju za ovakvo ponašanje”.

Ostanite dosledni

Važno je da ne popuštate pred ovakvim ponašanjem. Iako je uznemiren, vaš tinejdžer nema pravo da vam se obraća na takav način. Ako ste nečem rekli ne, važno je da tome ostanete dosledni jer ćete ga u suprotno podstaći da nepristojnim ponašanjem dobije ono što želi.

Sprovedite kaznu u delo

Kakvu god kaznu da ste odredili za ovakav način ponašanja, važno je da je na miran način sprovedete u delo. Oduzmite mu njegove privilegije, u vidu telefona, tableta, izlaženja sa prijateljima i sl, na par dana. Takođe možete mu dodeliti i dodatne kućne poslove.

Ohrabrite njegov budući uspeh

Stavite svom tinejdžeru do znanja da cela situacija može da se preokrene u njegovu korist, ako vam se više nikad ne obrati na takav način. Takođe naglasite da bi neke od datih stvari mogle biti ukinute trajno ako se ponovi dotično ponašanje.

KAKO DA UČINITE DA VAM SE VAŠ TINEJDŽER OBRAĆA SA POŠTOVANJEM?

Preko noći gotovo deca postaju tinejdžeri i otkrivaju čitav svet koji ste do tad vešto skrivali od njih. U tom svetu su i psovke. Iako nema tinejdžera koji ne zna (bolje do azbuke) čitav serijal psovki, razliku pravi to da li ih koristi ili ne, naročito pri razgovoru sa roditeljima. Kako biste svog tinejdžera naučili da se takav jezik jednostavno ne koristi u vašoj porodici, važno je da budete dobar model. Ako vaš tinejdžer čuje vašu raspravu sa njegovim ocem, pri kojoj vi koristite psovke, nema sumnje u to da će taj momenat iskoristiti kao svoje oružje protiv vas. Stoga najvažnije je da upravljate svojim emocijama i rečima koje izlaze u trenutku besa.

yumama/zenskimagazin

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica