Šta se dešava ako deca piju kafu? Čak i ona bez kofeina im ozbiljno škodi, čini hiperaktivnim i uznemirenim

Kardiolog, pedijatar i neurolog objasnili su zašto deca ne smeju da piju kafu, kakve negativne posledice može da izazove ovaj okrepljujući napitak na organizam koji raste.

Shutterstock

Pre nego što su odgovorili na pitanje da li deca smeju da piju kafu, stručnjaci su upozorili da je pijenje kofeina u velikim količinama štetno za ljude u bilo kom uzrastu. Da bi se izbegli zdravstveni problemi, prema rečima Alekseja Parfenova, neurologa u medicinskom centru bolnice Andrejevski, deci i adolescentima treba ograničiti konzumaciju kofeina. Ovu supstancu sadrže ne samo kafa, već i energetska pića, kao i kafa bez kofeina (kafa koja je podvrgnuta dodatnoj preradi da bi se kofein delimično uklonio).

Kako je primetila pedijatar Anastazia Šugaeva, deca i adolescenti ne treba da zaborave da je, prema opštim medicinskim preporukama, nepoželjno piti kafu pre 21. godine.

„Za decu od 10-14 godina sa telesnom težinom od 35-50 kg moguće je 87,5-125 mg kafe dnevno, prema preporukama kanadskog Ministarstva zdravlja. Ali ne zaboravite da se kofein ne nalazi samo u kafi, već i u drugim proizvodima: čaju, čokoladi, kakau“, upozorio je neurolog Parfenov.

Zašto tinejdžeri ne bi trebali da piju kafu?

“Kafe u adolescenciji je nepoželjna zbog hormonalnih promena i naglog skoka rasta tela“, objasnio je kardiolog Karedina.

Prema rečima doktora, tokom adolescencije kod dece se formira centralni nervni sistem. Zbog toga, ispijanje kafe može dovesti do ubrzanih otkucaja srca, poremećaja sna i smanjene tolerancije na stres. Pored toga, kafa ima diuretički efekat, što izaziva ispiranje kalcijuma i kalijuma iz tela. Iste negativne posledice mogu nastati ako tinejdžer pije energetska pića.

„Diuretički efekat može dovesti do poremećaja srčanog mišića“, upozorio je kardiolog.

Prema rečima pedijatra, kafa bez kofeina nije alternativa, jer sadrži kofein u nešto manjim količinama od uobičajenog okrepljujućeg napitka.

„Ne možete piti kafu bez kofeina u neograničenim količinama. Da bi se osećali energično, savetujem deci da jedu uravnoteženu ishranu, dovoljno da spavaju i rade vežbe ujutru“, objasnila je pedijatar Šugajeva.

Kako je dodao neurolog Parfenov, alternativno okrepljujuće piće za tinejdžere je kakao ili čaj.

Drugi efekti upotrebe kofeina kod dece i adolescenata

Pijenje kafe utiče na metabolizam tinejdžerskog tela. Prema mišljenju stručnjaka, ne treba zaboraviti da sadržaj kofeina u pićima može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Zbog toga deca ne bi trebalo da piju nikakva energetska pića.

Prema mišljenju stručnjaka, postoje i drugi, manje očigledni negativni efekti koje kafa može izazvati:

  • Hiperaktivnost
  • Emocionalna labilnost
  • Deficit pažnje
  • Visok krvni pritisak
  • Umor
  • Opterećenje bubrega
  • Glavobolje
  • Gastritis
  • Depresiju

Ako vaše dete ipak želi da proba, treba mu dati ne instant kafu, već kafu u zrnu. Jedna šoljica dobre kafe neće toliko naškoditi detetu ako je piće dobro napravljeno. Detetu možete dati kafu u malim porcijama, mešajući je sa mlekom. Dakle, pijenje kafe neće postati zamena za zdravu ishranu ili kompletne obroke za tinejdžera i neće izazvati negativne posledice po organizam.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Dvorište sa bazenom raj za decu  Instagram/mrs_ermerson