Grožđe je voće koje deca uglavnom vole da jedu zbog slatkog ukusa, ali važno je na koji način dajete malom detetu grožđe, koje predstavlja veliki rizik od gušenja.

Veoma je jednostavno – grožđe, čeri paradajz i drugo voće i povrće ovakvog oblika treba seći dužinom, a ne širinom. A kada su u pitanju mala deca ili je prosto krupnije grožđe, isecite ga dužinom na četiri četvrtine, nikako širinom.

"Grožđe i čeri paradajz predstavljaju rizik od gušenja kod beba i male dece, a razlozi su brojni", kaže dr Filipa Kaje za madeformums.com.

"Glavni razlog je to što mala deca često imaju samo prednje zube ili sekutiće, pa je manja verovatnoća da dobro sažvaću hranu pre nego što je progutaju. Takođe, u zavisnosti od toga koliko su namirnice mekane i kakvog su oblika, neke od njih mogu da blokiraju relativno male i uske disajne puteve kod dece, potpuno ih zatvarajući", pojašanjava ona.

Dr Filipa ističe da pored grožđa, čeri paradajza, i krupne kupine i viršle, kobasice, takođe treba seći dužinom kada se daju deci.

BONUS VIDEO:

Gušenje deteta TikTok/tinyheartseducation