Čizkejk je omiljena poslastica mnogih mališana, pa je tako čak zamenio i torte na mnogim rođendanskim slavljima. Deci je kod kolača i torti bitno kako izgledaju, a kada je reč o ukusu, uglavnom nisu ljubitelji torti sa puno kora. Ono što zagolica nepca najmlađima svakako su kremaste poslastice - palačinke pune krema, sladoledi i naravno čizkejk.

Godinama je ova poslastica broj jedan u mnogim porodicama u Srbiji, a vremenom su se pojavile razne varijacije - čizkejk sa čokoladom, čizkejk bez sira, čizkejk sa bananom... Kao da je pomalo nestao onaj stari dobri klasični čizkejk, odnosno originalni recept. E pa mi ga vraćamo na velika vrata i donosimo vam baš jedan takav - original čizkejk. Deca će tražiti parče više!

Sastojci:

Kora:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 125 g maslaca
  • 2 kašike šećera u prahu

Fil:

  • 450 g krem sira
  • 500 ml slatke pavlake
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 kesica želatina

Za preliv:

  • 400 g miks šumskog voća
  • 100 ml vode
  • 4 kašike kristal šećera
  • 1 želatin

Priprema:

14:51
Korak 1

Pripremite koricu

Maslac iseckajte na kockice, dodajte keks i šećer u prahu, pa rukom sjedinite i formirajte koricu u okruglom kalupu za torte.

14:56
Korak 2

Mućenje fila

Umutite slatku pavlaku, u drugoj posudi kašikom sjediniti sir i šećer u prahu, zatim sve spojite i mutiti mikserom, želatin rastopite po uputstvu sa kesice i dodati u fil, muteći mikserom da se sve lepo sjedini, sipajte preko korice.

14:56
Korak 3

Voćni želatin

Voće, šećer i vodu staviti na šporet da provri, kuvajte 5 minuta, sklonite za ringle, i onda dodajte želatin u vrelu masu da se rastopi. Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko fila.

14:57
Korak 4

Neka malo odstoji

Kolač ostaviti u frižideru preko noći da se sve lepo ohladi.

14:57
Korak 5

(Yumama/T.A.S.)