Šam rolne, tako slasne i kremaste, kolač koji je definitivno urezan u uspomenama iz detinjstva. Mnogi pamte hrskave rolnice od lisnatog testa sa nežnim kremom unutra, posute šećerom u prahu odozgo. Čini se da je ovaj desert oduvek bio sa nama, ali u stvari je došao iz Nemačke.
Rolnice su prvobitno izmišljene u Austriji. U zemljama nemačkog govornog područja nazivali su ih "penastim rolnama" (nemački: Schaumrollen) ili "Šilerovim kovrčama", "Šilerovim uvojcima" (nemački: Schillerlocken). To je zato što je njihov oblik podsećao na lokne kose pesnika Fridriha Šilera, barem je tako bio prikazan na portretima.
Nekada je ovaj kolač bio glavna zvezda u svakoj poslastičarnici i svečanoj trpezi, a danas se u poslastičarnicama pojavilo mnogo drugih ukusnih kolača. Ipak, kada pogledate šam rolne budi se nostalgija. Ovaj kolač je sjajan za decu, "trubice", odnosno rolnice su zanimljive, a iznutra je sve mekano i kremasto. Zato možete kolač svog detinjstva da spremite svojim mališaniam i upoznate ih sa čarolijom šam rolnica.
Da biste napravili rolne, ne morate sami da pravite lisnato testo - prilično je teško. Možete kupiti gotove u prodavnici. Ipak, ukoliko želite da sve bude domaće, potreban vam je kalup za šam rolne, a neke domaćice koriste alu foliju - evo postupka:
Sastojci:
Rolne:
- 600 g brašna
- 250 g šećera
- 200 g masti
- 6 jaja
- 1 dl mleka
- 1/2 kesice kvasca
Šam:
- 6 belanaca
- 250 g
Priprema:
U mleko dodati 4 kašičice šećera, zatim razmutiti kvasac i ostaviti ga da nadođe. U činiju staviti 300 grama brašna, dodati 4 žumanca i kvasac sa mlekom, pa zamesiti testo i rukama ga dobro izraditi. Posebno zamesiti 300 grama brašna sa 200 gramamasti u masno testo. Prvi deo podeliti na 4 dela, a masno testo na 3 dela. Žuti deo (sa jajima) rastanjiti u jufke, pa preko svake jufke staviti rastanjeno masno testo. Zatim sve razviti u jednu jufku, staljajući ih jednu preko druge. Zatim jufke rastanjiti i preklopiti je kao knjigu, ostaviti 15 minuta da se odmara.
Ponovo je razviti oklagijom u tanku koru u obliku jufke debljine tupe strane noža. Nožem seći trake i obmotati ih oko duguljastih kalupa, pa peći u zagrejanoj rerni dok porumene. Pažljivo skinuti ih s kalupa i nadevati šamom.
Umutite šam sa 6 belanaca sa 250 grama šećera umutiti na pari u čvrstu masu kao za puslice, staviti ga u špric i puniti rolne.
(Yumama)
BONUS VIDEO:
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna