Deca nekada moga da budu zaista "teška" kada je ishrana u pitanju. Kako bi pomogla roditeljima, nutricioniskinja Praja Tev otkrila je koje su to stvari koje ne svesno rade, a značajno utiču na odbojnost dece prema hrani.

Kao jednu od velikih grešaka istakla je kupovina voćnog jogurta deci. Kako je objasnila, jogurti su sami po sebi izvrstan izvor kalcijuma i proteina koji podstiču rast zdravih kostiju i zuba, što ga naizgled čini fantastičnom namirnicom za mališane. Ipak, voćni jogurti koji su namenjeni upravo deci, često znaju da sadrže velike količine šećera. Tav naglašava da je zato vrlo važno da proverite dobro etikete, jer na prvi pogled i najzdravije namirnice mogu da imaju skrivene sastojke koje su štetne za zdravlje.

Još jedan od čestih problema su i prevelike porcije koje se srviraju deci. Mnogi roditelji neretko precenjuju koliko mogu da pojedu, što može da bude razlog zašto mališani često odbijaju hranu. Prema rečima nutricioniste ovo je najčešći problem, jer deca koja vide previše hrane u tanjiru odmah mahinalno osete odbojnost prema njoj.

Dete, čokolada, devojčica, tamna čokolada
Shutterstock Devojčica jede tamnu čokoladu

''Pokušajte da koristite manje tanjire za svoje dete, tako mu možete ponuditi manje porcije koje će ga zasititi. Uvek je bolje rešenje da traži još nego da ostavlja hranu na tanjiru'', dodaje Tav.

I kao poslednje, ali nimalo manje važno, nutricionista ističe da je veliki problem u dečijoj ishrani kada potpuno zabranjujete određene namirnice. Deca posebno dobiju želju za hranom koja ime je "zabranjena". Čak i ona koja ima šećer ili više masti treba da se konzumira ograničeno. Ona tvrdi da postoji način da pomognete detetu da to shvati i svesno bira šta će i koliko da jede.

''Potpuna zabrana određene hrane samo može povećati rizik da vaše dete razvije nezdrav odnos prema ishrani. Zapamtite, u redu je da konzumiraju povremeno i nezdrave stvari, pod uslovom da takođe dobijaju dovoljno vitamina putem drugih grupa namirnica'', rekla je Tav.

(Yumama)