Svako dete napreduje nekim svojim tempom u razvoju. Normalno je da kilogrami kod dece variraju u zavisnosti od njihovih prehrambenih navika.Međutim, ukoliko vaš mališan i nije neki ljubitelj hrane i ne jede puno što se odražava na njegovu kilažu, probajte da mu uvedete ove kalorične, a zdrave namirnice.

Maslinovo ulje

Ubacite ga u čorbe ili salatu, koristite tokom pečenja ribe ili mesa koje dete voli. Maslinovo ulje je zdravo, kalorično i ono što je najvažnije siti.

Orašasti plodovi

Nutritivno su bogati i prepuni zdravim masnoćama.Dovoljna je šaka badema i oraha, ili ih jednostavno ubacite u jutarnje kašaste obroke. Pored velike uloge u fizičkom razvoju, dosta su dobri za mozak i koncentraciju.

Mleko

Nakon prve godine uvedite čašu mleka ili neki mlečni proizvod svaki dan u ishranu deteta. Ukoliko nije ljubitelj čistog mleka napravite griz ili sutlijaš sa malo cimeta, sjajna varijanta za doručak i večeru.

Dete, mleko
Shutterstock Deca piju mleko

Avokado

Slaže se uz sve slane i slatke kombinacije, nećete pogrešiti u kom god obliku da servirate vašem detetu, samo da ga prihvati. Sadrži skoro 20 vitamina (uključujući visok nivo vitamina E), minerale i korisna biljna jedinjenja. Visok nivo karotenoida u ovom voću pomaže telu da apsorbuje više hranljivih materija.

Banane

Njih klinci obožavaju i to iskoristite na najbolji mogući način, jer su zdrave i najviše site od svog drugog voća.

Humus

Kao namaz, sos ili jednostavno začinite jelo. Jako kaloričan i zdrav.

Kruška

Aktuelno sezonsko voće, sjajno za probavu, ali i dobijanje zdravih kalorija. Napravite kompot ili jednostavo dajte zreli plod za užinu.

(Yumama)