Većina novih kolica dolazi sa brojnim dodacima, pa roditelji više ne znaju koji kada treba da koriste. Ravna korpa ili sedište, kada se koji deo koristi? Ne brinite, imamo objašnjenje.

Novorođenčad će se prvo voziti u ravnim korpama jer je važno da leže na potpuno ravnoj podlozi, ali je važno i da kolevka ima strane kako bi ih zaštitila od kotrljana i vremenskih prilika. Međutim, neke bebe, posebno one koje su dugačke rođene, vrlo brzo mogu da izgledaju kao da im je korpa mala i da su spremni za sledeću fazu. Obratite pažnju jer je važno da ih ne pomerite prerano.

Bebe treba da ostanu u ravnoj korpi najmanje tri meseca, a najbolje bi bilo do nekih šest meseci ili dok ne počnu da se prevrću i ustaju na sve četiri. Što se tiče težine, većina kolica je pogodna za bebe do 9 kilograma, a to je obično kada beba napuni šest meseci.

Kada dostignu odgovarajuću prekretnicu i težinu, možete da prebacite svoje dete u sedište. Većina kolica ima mogućnost da sedište okreće na obe strane, pa je preporuka da počnete sa sedištem gde će dete biti okrenuto da gleda u vas.

Dete, beba, kolica, papuče
Shutterstock Dete u kroksicama

Kada dete treba da prestane da koristi kolica?

Ne postoje utvrđene smernice kada je pravo vreme da dete prestane da koristi kolica, to je obično odluka roditelja. Ali većina stručnjaka se slažu da dete posle 3. godine više ne bi trebalo da koristi kolica.

"Tranzicija bi trebalo da počne sa oko tri godine, kada vaše dete bude u stanju da samopouzdano hoda i razume vaša uputstva. Ovo može zahtevati malo strpljenja i upornosti, ali postepeni proces kratkih šetnji u kombinaciji sa vremenom u kolicima mogao bi pomoći vašem detetu da se prilagodi promenama, a da zadržite zdrav razum", kažu stručnjaci.

(Yumama)