Lubenicama je sezona od juna do septembra i tada su najukusnije. Dok vi uživate svaki dan u ovom voću nikada vam nije palo napamet da sačuvate koru. Za ovaj recept će vam upravo samo ona trebati kako biste napravili ukusno i dekorativno slatko.

 Sastojci:

350 g očišćene kore od lubenice

300 g šećera

200 ml vode

polovina limuna

vanila po ukusu

pola kašičice sode bikarbone

Priprema:

Koru od lubenice isecite na manje kockice. Rastvorite pola kašičice sode bikarbone u vodi, pa stavite koru od lubenice. Po potrebi dodajte još vode (kora od lubenice treba da ogrezne). Nakon pola sata prospite vodu i isperite koru. U šerpu stavite šećer i vodu.

Prokuvajte, pa dodajte koru od lubenice. Slatko od lubenice kuvajte oko pola sata na niskoj temperaturi. Nekoliko minuta pred kraj kuvanja dodajte sok od limuna ili limun iseckan na kriške. Po želji začinite komadićima štapića vanile. Slatko pokrijte krpom i ostavite ga da se ohladi. Potpuno ohlađeno slatko od lubenice, sipajte u čistu teglicu.

Teglicu zatvorite celofanom, a potom metalnim zatvaračem.

(Yumama)