Lubenicama je sezona od juna do septembra i tada su najukusnije. Dok vi uživate svaki dan u ovom voću nikada vam nije palo napamet da sačuvate koru. Za ovaj recept će vam upravo samo ona trebati kako biste napravili ukusno i dekorativno slatko.
Sastojci:
350 g očišćene kore od lubenice
300 g šećera
200 ml vode
polovina limuna
vanila po ukusu
pola kašičice sode bikarbone
Priprema:
Koru od lubenice isecite na manje kockice. Rastvorite pola kašičice sode bikarbone u vodi, pa stavite koru od lubenice. Po potrebi dodajte još vode (kora od lubenice treba da ogrezne). Nakon pola sata prospite vodu i isperite koru. U šerpu stavite šećer i vodu.
Prokuvajte, pa dodajte koru od lubenice. Slatko od lubenice kuvajte oko pola sata na niskoj temperaturi. Nekoliko minuta pred kraj kuvanja dodajte sok od limuna ili limun iseckan na kriške. Po želji začinite komadićima štapića vanile. Slatko pokrijte krpom i ostavite ga da se ohladi. Potpuno ohlađeno slatko od lubenice, sipajte u čistu teglicu.
Teglicu zatvorite celofanom, a potom metalnim zatvaračem.
(Yumama)
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna