Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DECA SU "NAJGORA" KADA SU SA MAMOM: Budite srećne ako je tako, to znači samo jednu stvar

Autor Sandra Krstanović

Sa svima su dobri, a kada ugledaju vas pretvaraju se u male demone. Zašto je to tako?

 Mama, dete, nervozna, svađa Izvor: Shutterstock

Mama i blogerika Kejt Surfs objasnila je kako su deca sa mamama najgore ponašaju zato što su one njihovo utočište i mesto na koje mogu doći sa svim svojim problemima i emocijama.

Možda će vas zanimati

Ma koliko vam se to činilo frustrirajući, Kejt savetuje da u takvim situacijama kreirajte siguran prostor za svoje dete i dozvolite mu da se ponaša prirodno jer je za njega to važno. Sledeći put kad se nađete u ovoj situaciji pokušajte učiniti nešto od predloženoga i ne zaboravite da to što vaša deca sa vama mogu biti sasvim svoja, govori o tome koliko ste dobra mama.

Nađite mir u sebi

Ako želite da se vaša deca nauče emocionalnoj kontroli, vi im morate dati primer. Jedno istraživanje iz 2018. godine otkrilo je da se deca čije mame imaju viši nivo kontrole, ponašaju bolje. Kada osetite nalet besa, napravite ono što savetujete svom detetu, brojite do deset, dišite. Deca se lako zakače na stres svojih roditelja pa ako im se učini da gubite kontrolu, pretpostaviće da se događa nešto loše pa će i oni burno reagirati.

Dajte detetu osećaj kontrole

Setite se svakog puta kada ste osećali bes i shvatićete da je većina tih situacija bila uzrokovana gubitkom kontrole. Isti razlog pokreće i tantrume kod vašeg mališana. Deca se bune zato što ne mogu dobiti ono što žele i nisu radi toga razmaženi već je reč o gubitku kontrole i nerazumevanju toga zašto im nešto nije dano.

Dvogodišnjak ne razumije da neka igračka previše košta, on samo zna da mu se sviđa i da je želi. Ne razume zašto je važno da jede povrće, a slatkiše samo ponekad kad su njemu slatkiši ukusniji od povrća. Iako ne mogu uvek dobiti ono što žele, kontrolu im možete vratiti tako da ih uključite u odabir namirnica u kupovini i pritom im ponudite da odaberu između dve vrste jabuke, dve vrste jogurta. Date im izbor u onome što već i sami planirate kupiti.

 Dete, svađa, razmaženo
Mama viče na dete
Izvor: Shutterstock

Preusmerite detetovu pažnju

Kad se tantrum dogodi, pokušajte ostati mirni jer vikanjem možete postići samo suprotno od onoga što želite. Detetovu pažnju usmerite na nešto drugo. Pokažite mu neki neobičan predmet, pojavu ili recite nešto smešno, promenite glas. Važno je da mu se ni u jednom trenutku ne smejete već da se dete smeje s vama.

Imajte realna očekivanja

Iznad svega, uvek se trudite da imati realna očekivanja od svoje dece. Istraživanja su potvrdila da prevelika očekivanja roditelja negativno uteču na decu. Deca ne smemo tretirati kao malene odrasle ljude.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica