Sve što Vam treba za ovaj recept jesu kajsije, limuntus, voda i šećer.
Recept:
5 kg kajsija
3 kesice limuntusa
3 l vode
šećer (količina zavisi od toga koliko želite da sirup bude sladak)
Priprema:
Kajsije je potrebno oljuštiti i povaditi im košpice, nakon čega ih treba izmiksovati ili propasirati. Nakon što ste prokuvali 3 litra vode, ostavite da se ohladi. Zatim prokuvanom vodom prelijte kajsije, dodajte limuntus i sve dobro izmešajte. Posudu u koju ste sve sipali pokrijte i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon što ste ostavili smesu da odstoji, procedite kroz gazu i na svaki litar tečnosti dodajte 1kg šećera (mada ovo ostaje na vama).
Možete sok piti odmah (šećera stavljate minimalno). Mešajte sve dok se šećer ne istopi. Sipajte sok u flaše i dobro ih zatvorite.
Sok je potrebno čuvati na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja držite ga u frižideru.
Zašto su kajsije zdrave?
Sveže kajsije su bogate vodom, što ih čini izuzetno osvežvajućim voćem, a zbog mnogo kalijuma i male koncentracije natrijuma preporučuju se svima sa visokim pritiskom. Siromašne su kalorijama, pogoduju dijabetičarima i onima koji žele da sačuvaju vitku liniju, a narandžasto-žutu boju “mesa” daje obilje karotina koji jača vid, kosti, tkiva, kosu i kožu.
(Yumama)
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna