Sve što Vam treba za ovaj recept jesu kajsije, limuntus, voda i šećer.

Recept:

5 kg kajsija

3 kesice limuntusa

3 l vode

šećer (količina zavisi od toga koliko želite da sirup bude sladak)

Priprema:

Kajsije je potrebno oljuštiti i povaditi im košpice, nakon čega ih treba izmiksovati ili propasirati. Nakon što ste prokuvali 3 litra vode, ostavite da se ohladi. Zatim prokuvanom vodom prelijte kajsije, dodajte limuntus i sve dobro izmešajte. Posudu u koju ste sve sipali pokrijte i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon što ste ostavili smesu da odstoji, procedite kroz gazu i na svaki litar tečnosti dodajte 1kg šećera (mada ovo ostaje na vama).

Možete sok piti odmah (šećera stavljate minimalno). Mešajte sve dok se šećer ne istopi. Sipajte sok u flaše i dobro ih zatvorite.

Sok je potrebno čuvati na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja držite ga u frižideru.

Zašto su kajsije zdrave?

Sveže kajsije su bogate vodom, što ih čini izuzetno osvežvajućim voćem, a zbog mnogo kalijuma i male koncentracije natrijuma preporučuju se svima sa visokim pritiskom. Siromašne su kalorijama, pogoduju dijabetičarima i onima koji žele da sačuvaju vitku liniju, a narandžasto-žutu boju “mesa” daje obilje karotina koji jača vid, kosti, tkiva, kosu i kožu.

(Yumama)