Svi se trudimo da svojoj deci dajemo najzdraviju hranu i ono što će biti najkorisnije za njihov pravilan razvoj i zdravlje. Ipak, ma koliko se trudili, neke namirnice deca prosto ne vole.

Među najomraženijim se obično nalaze brokoli, prokelj i kelj. A zašto je to tako?

Prema rečima stručnjaka, razlog mogu biti enzimi u ustima deteta. Kada ovo povrće dođe u kontakt sa bakterijama iz usta, stvara se neprijatan sumporast ukus i miris. I odrasli imaju iste enzime, ali drugačije reaguju.

Kako bi se ovo dokazalo, vršena su istraživanja od strane Američkog hemijskog društva. Doktor Demjan Frenk ističe da zaista postoji razlika u onom što osećaju deca i odrasli kada jedu ovo povrće.

Istraživanja su vršena na roditeljima i deci uzrasta od šest do osam godina. Testirali su njihove reakcije na različite ukuse i mirise. Ispostavilo se da je miris sumpora najneprijatniji i odraslima i deci.

U ovim istraživanjima i deca i odrasli su reagovali isto, te se došlo do zaključka da su odrasli verovatno prosto navikli na takve ukuse, jer ih godinama koriste.