Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji, informišite se o digitalnim zamkama: Deca su sve izloženija opasnostima na internetu

Uprkos brojnim apelima od strane stručnjaka i nadležnih organa, deca se i dalje nalaze u opasnosti, a kako bi se tome stalo na kraj potrebna je podrška roditelja.

  Izvor: Foto: Shutterstock 157559852

Roditelji moraju biti prva linije odbrane dece od opasnosti u digitalnom svetu, a samo ih je 17 odsto sposobno da prepozna problem i da ga spreči, upozorila je predsednica danas formirane Parlamentarne mreže za digitalnu bezbednost Katarina Ristić.

Povezane vesti

Povezane vesti

"Možemo doneti najbolji zakon, ali roditelji moraju stajati iza dece, moraju biti prva linija odbrane, moraju se edukovati o bezbednosti na interentu, posebno imajući u vidu frapantnu činjencu da samo 17 odsto majki i očeva ume da prepozna probem kada im se dete suoči sa neprilagođenim sadržajem i može da ga spreči", rekla je Ristić.

Ristić je naglasila da zato nikako ne sme da se čeka da se pojave posledice, koje mogu biti zastrašujuće, već se mora delovati preventivno.

Nakon osnivačke sednice Parlamentarne mreže, u čijem fokusu će biti deca, a na kojoj je o "opasnostima iza digitalne zavese" govorio i predsednik parlamenta Ivica Dačić, Ristić je rekla novinarima da 80 odsto dece mlađe od sedam godina na internetu dnevno provede minimum jedan sat. Od toga je, kako je dodala još strašnija činjenica da je to podatak iz 2019. godine.

Danas nakon 2020. kada su svi zbog epidemije prešli na onlajn obrazovanje, kada su deci i mladima ekrani tableta i telefona postali i igralište i prozor u svet, moramo da se zapitamo kako li tek danas izgledaju te brojke, rekla je ona i poručila da će Parlamentarna mreža biti alaram za uzubunu.

Zamenica predsednice Parlamentarne mreže Nataša Mihailović Vacić podsetivši na opasnosti na internetu, koje, kako je naglasila vrebaju i ako se napravi i samo jedan pogrešan klik, rekla je će mreža učiniti sve da uz saradnju sa državnim, vladinim i nevladinim sektorom i međunarodnim organizacijama podigne svest i bezbednosti građana na interentu na još viši nivo.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica