Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdrav dečji doručak: Kako se pravilno pripremaju žitarice

Žitarice su prva bebina čvrsta hrana, a kasnije su osnov dečje ishrane, a kako bi što bolje iskoristili hranljive materije poželjno je da ih prethodno pravilno pripremite.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Dok im ne dođe vreme za klijanje, semenje i orašasti plodovi preživljavaju uz pomoć tzv. blokatora enzima, prirodnih inhibitora koji nestaju kada se stvore uslovi za klijanje semena i stvaranje nove biljke.

Kada se seme nalazi u prirodi, ono čeka pogodne uslove (kišu i vlažno vreme) da započne proces klijanja. U domaćinstvu mi pomažemo ovaj proces potapanjem semenja u vodu i imitiramo prirodni proces klijanja i oslobađanja enzima.

Da bismo svarili semenje i orašaste plodove neophodni su nam enzimi. Postoje tri osnovne vrste enzima: enzimi za varenje, metabolički enzimi i prehrambeni enzimi. Prve dve grupe enzima se nalaze u našem organizmu dok se prehrambeni enzimi se nalaze u sirovim namirnicama.

Povezane vesti

Varenje započinje već u ustima, žvakanjem i nastavlja se u želucu. Termičkom obradom preko 48 stepeni se većina prehrambenih enzima neutrališe, tj. nestaje i varenje je samim tim teže. 

Fitisnka kiselina

Fitinska kiselina predstavlja skladište fosfora u zrnu. Netretirana fitinska kiselina u crevnom traktu dolazi u dodir sa kalcijumom, magnezijumom, gvoždjem i posebno cinkom i onemogućuje njihovu apsorpciju. To je razlog zašto ishrana koja je prezasićena žitaricama može dovesti do ozbiljnih nedostataka minerala u organizmu i osteoporoze. Dobar deo današnjih bolesti creva (sindrom iritabilnog creva, kolitis, celijaklija, ali isto tako i jednostavnijih problema kao što je naduvanost, stomačni bolovi, gasovi, hroničan zatvor, alergije), navode neki autori, potiče od prevelike konzumacije integralnih žitarica, mahunarki i orašastih plodova koji nisu adekvatno tretirani (potapani preko noći i isklijali ili potapani pa kasnije kuvani), te se u organizam unese previše fitinske kiseline i nerazgrađenih proteina iz žitarica što snažno opterećuje creva i ceo sistem za varenje. 

Pravilna priprema žitarica može u mnogome doprineti većoj iskoristivosti hranljivih materija i lakšem varenju.

Žitarica, mahunarke i orašasti plodovi sadrže fitinsku kiselinu u opni, koja sprečava apsorpciju vitamina i minerala u organizmu. Čak i bezglutenske žitarice kao što su heljda, proso, amarant i kinoa koje nisu 'prave' žitarice, pripremaju se na isti način jer i one takođe sadrže fitinsku kiselinu u opni i idealno je klijati ih ili kuvati najmanje 2h, za one koji radije kuvaju.

Za one koji prave hleb, stari postupak pravljenja fermentisanog testa koje stoji preko noći je najispravniji način da se pripremi hleb. Alternativa ili još bolji način pripreme je hleb od proklijalog zrna žitarice.

Pravilna priprema

Potapanje možete vršiti u čistoj vodi ili još bolje vodi sa limunom/sirćetom ili vodi sa glinom da neutrališete potencijalne gljivice koje posebno vole indijske orahe i pšenicu. U svakom slučaju, potapanje ili namakanje treba da traje minimum 7h, a najbolje je preko noći jer se na taj način najbolje neutrališe fitinska kiselina. Neutralizacijom fitinske kiseline i oslobađanjem blokatora enzima nudimo našem organizmu mogućnost da iskoristi sve vitamine iz žitarica, orašastih plodova, mahunarki i semenja, a posebno vitamine B kompleksa.

Za sve one koji vole da kuvaju, kuvanjem se takođe neutrališe deo fitinske kiseline, ali je i dalje poterbno namakanje jer oslobađa veću količinu fitinske kiseline. Kuvanje sa algama (kombu, nori, wakame, arame) doprinosi takođe neutralizaciji fitinske kiseline i boljem varenju.

 Foto: Shutterstock

Da li se posle potapanja žitarice i mahunarke suše?

Ukoliko ste potopili veću količinu, zgodno je da je prosušite na dehidratoru, suncu ili radijatoru. U svakom slučaju temperatura grejnog tela ne treba da prelazi 40. podeok.

Ali možete ih konzumirati i mokre ili iskoristiti za pravljenje nekog krema ili torte. 

Povezane vesti

Zašto je dobro potapati orašaste plodove, semenke i žitrice?

1. Da uklonimo ili umanjimo efekte fitinske kiseline

2. Da uklonimo ili umanjimo količinu tanina

3. Da neutrališemo blokatore enzima

4. Da podstaknemo proizvodnju korisnih enzima.

5. Da povećamo količinu vitamina, posebno B vitamina.

6. Da razbijemo gluten i olakšamo varenje

Povezane vesti

7. Da proteini budu lakši za apsorpciju

8. Da izvršimo prevenciju gubitka minerala zbog fitinske kiseline

9. Da neutrališemo toksine u crevima

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica