Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Negativne strane obrazovnog sistema: Kako škola utiče na dečju inteligenciju i kreativnost?

Čitav period odrastanja deca provedu u školi, a da li je škola mesto koje zaista pravilno formira našu decu?

 Izvor: Foto: Shutterstock

Škola bi trebalo da pomogne deci da izrastu u zrele, svesne, odgovorne i inteligentne odrasle ljude koji su sposobni da ovladaju veštinom življenja i koji mogu da doprinesu svetu.

Međutim, škola kakvu poznajemo daleko je od toga. Ta škola, kakva je u većini mesta širom planete, pomaže samo da se suzi dečja inteligencija i kreativnost, a da ih ispuni stresom i brigama, kažu stručnjaci sa sajta Wake up world, koji se bavi istraživanjima na temu poboljšanja života.

Uči decu da budu "kao iz kalupa"

Škola od najmanjeg uzrasta propagira psihologiju masa i ideju o tome da svi treba da budemo jednaki, ali ne u moralnom smislu već u načinu razmišljanja. Postulati sistema smatraju se za jedine važeće i pravilne. U školi treba da prate mišljenje nastavnika, a savaka različitost često bude ili ismejana od strane drugih učenika "iz kalupa" ili kažnjena nižom ocenom od strane učitelja.

Uči decu "šta" da misle umesto "kako" da misle

Škola usmerava decu u jednom pravcu kako da uče i logički rasuđuju ali samo u okvirima onoga što se može kasnije oceniti ocenom. Deca treba da uče informacije i da ih kasnije prezentuju, ali u to retko spada kritičko rasuđivanje, logika i analitika. Stavovi udžbenika i nastavnika postaju njihovi bez razmišljanja da li je to dobro i istinito.

Povezane vesti

Uči decu nekreativnosti

Imaginacija je najvažnija stvar za decu, ali je škola uspešno potiskuje. Škola zatvara decu u kutiju baveći se isključivo njihovim raciom umesto da kultiviše njihov duh, srce i um. Veoma je važno da deca što više maštaju kako bi jednoga dana bili sposobni da stvaraju vizije za budućnost koje će od njih napraviti uspešne ljude.

Uči decu da se plaše neuspeha

Nastavni sistem tera decu da konstantno uče kako bi položili sve testove, jer se pad na ispitu smatra neuspehom. Loše ocene dalje prouzrokuju kazne i prozivanje pred drugima. Deca stvaraju mržnju i strah od neuspeha, na koji treba da gledaju kao na samo još jedno iskustvo, i zato se kasnije u životu plaše da rizikuju i beže od velikih poduhvata zbog bojazni od neuspeha.

Uči decu da mislie da je igranje loše

U školi nema igre, dobro je poznato. Iako deca uživaju u igri koja čini da im srce brže kuca i da su srećniji, oni vremenom počinju da je doživljavaju kao nešto loše, odnosno nešto što nije produktivno, ne daje rezultate i smatra se gubljenjem i trošenjem vremena. U školi uče da budu ozbiljni, mirni, da razmišljaju o posledicama i da što pre liče na odrasle.

 Foto: Shutterstock

Uči decu da ne slušaju svoje srce

Za razliku od odraslih, deca su veoma povezana sa unutrašnjim glasom koji dolazi ih njihovog srca. Vremenom, taj glas nestaje jer u školi rade ono što moraju, ne ono što osećaju i žele. Svako dete je u obavezi da radi ono što ne voli i da ulazi u kalupe i obrasce školskog sistema na taj način se udaljavajući od svog srca.

Povezane vesti

Uči decu da uspeh povezuju sa novcem

Još jedan način stvaranja depresivne dece jeste učenje da oni moraju da budu dobri đaci da bi imali mnogo novca, odnosno dobru platu. Iako smo okruženi primerima najboljatijih ljudi na svetu koji nemaju završene visoke škole, sistem i dalje propagira da vam treba diploma da biste postali "korporativni robovi". Umesto da uče da bi stekli znanja, unapredili se i mogli da žive život koji žele oni misle da uče da bi imali novac, ne ono što njime mogu stvoriti.

Uči decu da žrtvuju danas zarad sutra

Deca provode dane u obavezama, učeći zbog priče da će se sve to jednog dana vratiti kroz novac. Umesto da uživaju i stvaraju u sadašnjem trenutku, škola se gleda samo kao prelazni period. Deca idu ka zamišljenom cilju misleći da nema sreće dok ne odrastu, na taj način zaboravljaju da uživaju u sadašnosti i svakom trenutku detinjstva.

Najnovije

Vesti

Porodica