Studija koju je uradila mlekarska kompanija „Aplewood cheese“, a u kojoj je učestvovalo pet generacija Britanaca širom Velike Britanije, došla je do otkrića da roditelji podstiču decu da jedu hranu jačeg ukusa, koju oni u njihovim godinama nisu konzumirali.


Rezultati su pokazali da današnja deca uživaju u širem spektru namirnica, kao što su soja sos (63%), čili (63%), salama (60%), dimljeni sir (50%), kari (72%) i humus (52%). Više od dve trećine roditelja priznalo je da se njihov ukus za hranu promenio u odnosu na period detinjstva, a 38 odsto ovo pripisuje činjenici da supermarketi danas nude veći izbor namirnica, dok 34 odsto njih trvrdi da najveći uticaj ima veliki broj kuvarskih emisija na televiziji.


„Deca ne žele da jedu jednoličnu hranu, već uživaju u egzotičnijoj. Oni vole pomfrit i kari, a s obzirom da ne možete da im solite hranu, dodajte malo kumina ili terijakija koji pružaju sjajan ukus“, rekla je Anabal Karmen, nutricionista i autor 27 knjiga sa receptima za decu.


Takođe je dodala da roditelji daju deci uglavnom pet, šest obroka koje vrte u krug, tako da oni odrastaju ne znajući ništa o različitim ukusima, međutim ako im roditelji uvedu nešto neobičnije sastojke, napraviće odličan uvod za dalje ukuse koje deca mogu da formiraju.


Ono što je zanimljivo, blizu jedne trećine roditelja koji su učestvovali u aknketi ostalo je pri tome da bi se pre opredelili za tradicionalnu, dok je ostatak priznao da su nakon ankete počeli da oko tri puta nedeljno primenjuju recepte neke od stranih kuhinja.