Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ćuške krive za probleme u ponašanju

Usputno "ćuškanje" može uticati na ponašanje deteta i njegovu sposobnost za učenje u narednim godinama, što se može odraziti na razvoj čak i u predadolescentskom periodu.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Nedavno sprovedeno istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu „Pedijatrija“, otkrilo je da su devetogodišnji mališani koji su bili izloženi „šljapkanju“ najmanje dvaput nedeljno od strane majke (na uzrastu od treće do pete godine) skloniji kršenju pravila i agresivnijem ponašanju od onih koji ne dobijaju ćuške.

Takođe, ovakva deca imala su niže rezultate na testovima koji su se ticali njihovog rečnika i razumevanja jezika ako su dvaput nedeljno „ćuške“ dobijali od oca, i to u petoj godini života.

„Otkrili smo efekte ovakvih radnji na bihevioralni razvoj, ali i na kognitivni, u šta spadaju jezičke mogućnosti deteta“, rekao je koautor studije Majkl Mekenzi, profesor na Univerzitetu Kolumbija.

„Negativan uticaj ćuškanja je dugotrajan. To nije privremeni problem koji će vremenom nestati, a efekat je još jači ako do ovog vida kažnjavanja dolazi dva puta nedeljno.“

Mekenzi je dodao da je ovo istraživanje samo jedno od mnogih koja su dokazala da su ćuške povezane s agresijom i bihevioralnim problemima kod dece.

Zanimljivo je da su rezultati pokazali da je peta godina života naročito osetljiv period. Mališani koji su kažnjavani od strane majke u ovom periodu, pokazali su posledice u devetoj godini, dok su se ti efekti u devetoj godini kod dece koja su dobijala „ćuške“ u trećoj godini primetili isključivo ako je fizičko kažnjavanje bilo veoma često. Još interesantnije, to što je u ulozi negativca otac uticalo je na jezičke veštine deteta u devetoj godini, a osim toga nisu zabeležene posledice u kasnijem toku života.

Inače, 32 države zakonom su zabranile fizičko kažnjavanje dece od strane roditelja ili staratelja, ali je to i dalje dozvoljno u razvijenim i vodećim razvijenim svetskim zemljama kao što su SAD i Kanada.

Priredila: Tamara Sorak

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica