Najnovija istraživanja pokazuju alarmanti porast gojaznosti kod dece. Rešenje ovog problema ogleda se u dve osnovne stvari - uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti.
Ne treba preterivati i deci oduzeti sve slatkiše, to čak može biti i kontraproduktivno, jer će dete uvek tražiti onu namirnicu koju mu zabranite. Međutim, trebalo bi da se postarate da njihov unos bude manji u ishrani bogatoj svežim namirnicama, povrćem, integralnim žitaricama i voćem, proteinima, mlekom, jogurtom, sirevima ili maslinovim uljem (uvek kada je to moguće, u prirodnom obliku).
Bajka u tanjiru
Da biste decu koja nerado jedu zdravu hranu, naterali da probaju zelene namirnice, španski nutricionista i trener za ishranu Laura Koan savetuje da obrocima date imena poznatih bajki, poput Snežane i sedam patuljaka, Crvenkape i drugih. Takođe, od pomoći može da bude i kreativno serviranje hrane, ali i da sa decom napravite pakt "bar jedan zalogaj" kada im u ishranu uključujete nove namirnice.
"Ako im se ne sviđa, ne moraju da jedu, ali tako bar imate veće šanse da se oslobodite njihovih predrasuda a da, pritom, kod njih ne razvijete odbojnost prema toj namirnici ili jelu", kaže Laura.
Dodir sa prirodom
Spojite decu sa zdravom ishranom i na taj način što ćete im napraviti mini bašte, pa makar to bilo i na terasi, gde će oni moći da gaje biljke.
"Dobro je da se deca uključe u sađenje biljaka kao što su zelena salata, blitva, rotkvica, paradajz ili grašak, jer će tako naučiti da ove zdrave namirnice rastu brzo i da im ne treba puno prostora", rekla je Koan.
Zajedničko kuvanje
Laura upućuje i na to da je pripremanje recepata kod kuće dobar način da budete sigurni u njihov kvalitet. Kolač sa jajima, smeđim šećerom i integalnim brašnom je nesumnjivo zdraviji od onog industrijskog, koji je pun zasićenih masti i rafinisanog šećera.
Setite se da će dete sve lakše prihvatiti ako mu predstavite kao igru, pa na taj način pristupite i ovome. Od običnog pripremanja hrane napravite zabavnu porodičnu aktivnost.
Recept
Princezin grašak
Princezi iz bajke smeta grašak ispod dušeka, ali kada bude probala ovo jelo sigurno će poželeti da ga jede svaki dan.
Sastojci (za 4 osobe):
-600 g svežeg graška
- 1 glavica crnog luka
- 4 jaja
- 8 kašika domaćeg sosa od paradajza
- Maslinovo ulje
- So
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
2. Prethodno isečen crni luk pržite u maslinovom ulju na tihoj vatri dok se ne karamelizuje.
3. Kuvajte grašak u puno kipuće vode sa malo soli tokom 5 minuta. Procedite i ostavite da se ohladi.
4. U malu tepsiju stavite sastojke ovim redom: kašika karamelizovanog luka, grašak, paradajz sos i jaje.
5. Pecite tokom 4 minuta ili dok se jaja dobro ne ispeku. Dodajte malo soli jajetu i poslužite sa jednim komadom integralnog hleba.
Evo i predloga za serviranje:
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna