Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slanina u dečjem tanjiru

Saznajte da li su slanina i čvarci dozvoljeni u ishrani "današnje" dece ili je to namirnica koja "pripada" ishrani naših baka i deka.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Kod onih koji brinu o svom zdravlju, slanina se nalazi veoma nisko na listi prioritetnih namirnica - zbog popriličnog sadržaja masti. Međutim, uskraćivanje masti u ishrani može da ima suprotan efekat. Kada se slanina jede u umerenim količinama, organizam od nje ima brojne koristi.

U dečju ishranu može da se uvede kada i svinjsko meso, a to je u uzrastu od godinu dana. Osim što je omiljeni sastojak sendviča, slanina je jedna

Slanina - dozvoljena i tokom dijete! Oleinska kiselina iz nezasićenih masti u slanini može da smanji osećaj gladi, zahvaljujući signalima koji nakon njenog konzumiranja stižu do mozga. Tako se postiže smanjenje ukupne količine dnevnog unosa, pa u tom smislu slanina može da se koristi tokom dijete. Treba samo voditi računa o uzetoj količini. Isto se odnosi i na malu količinu čvaraka. Inače, za one koji su na hiperproteinskoj dijeti, slanina je savršena užina.

od namirnica koje se dodaju jelu za poboljšanje ukusa. Sveža slanina može da se suši nedeljama i mesecima na hladnom vazduhu, da bude dimljena ili kuvana. Takođe se koristi i u obliku čvaraka.

Korisni sastojci

U svetlu nutritivnih činjenica, dva šnita slanine - koja čine jedno serviranje, sadrže 250 kalorija. Od 12 grama masti, dva grama čine zasićene masne kiseline - koje su loše za zdravlje, a deset grama mononezasićene - i to pretežno oleinska kiselina, koja se nalazi i u maslinovom ulju, a smatra se korisnom za kardiovaskularni sistem. Ista količina slanine sadrži 20 grama proteina i 1,2 miligrama soli, što se smatra potrebnom dnevnom količinom za dete uzrasta godinu dana. Slanina sadrži i vitamine B kompleksa, pre svega B1 - koji je neophodan za dobru cirkulaciju i funkcionisanje nervnog sistema, kao i B12 i tiamin - koji poboljšavaju metabolizam, varenje i cirkulaciju. Takođe sadrži vitamin E, koji je snažan antioksidans.

Fosfor, kojeg ima u slanini, pomaže funkcionisanje srca i bubrega, ali i zdravo formiranje kostiju i zuba. Takođe ima gvožđa, koje poboljšava imuni sistem, i pomaže produkciju hemoglobina u krvi. Prisutan je i selen, koji poboljšava imunitet, a kao antioksidans prevenira oksidaciju masti u telu. Omega-3 masne kiseline poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju holesterol, a time i rizik od srčanih bolesti.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica