Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravilan unos tečnosti u dečjem uzrastu

Roditelji su veoma često zbunjeni kada se radi o izboru i količini tečnosti koju deca unose. Predstavljamo vam piramidu tečnosti - neophodan vodič za dnevni unos.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tečnost je veoma važna za zdravu ishranu. Neke od njih - kao što su mleko, supa i voćni sok mogu da se računaju kao dnevno serviranje grupa hrane. Na primer, tri četvrtine šolje stopostotnog voćnog soka od jabuke, narandže, ananasa, grejpa - može da zameni serviranje iz voćne grupe. Sve vrste tečnosti obezbeđuju hidraciju, koja je neophodna organizmu. Mleko, sokovi od voća i povrća, kao i čorba od povrća - obezbeđuju važne nutrijente, potrebne organizmu u razvoju. Takođe, sve tečnosti osim vode obezbeđuju kalorije. Inače, 80 odsto potreba za tečnošću dete zadovoljava pićem, a 20 odsto hranom.

Dnevne potrebe

Koliko je tečnosti dnevno potrebno detetu - između ostalog zavisi od stepena njegove fizičke aktivnosti i spoljašnje temperature.

Koliko je tečnosti dnevno potrebno detetu zavisi i od stepena njegove fizičke aktivnosti i spoljašnje temperature

U proseku, to je šest do osam šolja tečnosti. Ova količina podrazumeva mleko, sok, čaj, supu ili čorbu koju dete uzme tokom dana. Deci uzrasta od jedne do tri godine je potrebno pet i po do šest šolja tečnosti dnevno (1,3 litra).

Dnevni unos po vrstama tečnosti:
- dve šolje vode
- dve šolje mleka
- šolja supe (čorbe) ili čaja ili soka od povrća (paradajz, šargarepa)
- polovina šolje soka (120 mililitara)

Voda

Voda je vitalni nutrijent, a deci je potrebna iz mnogo razloga. Na prvom mestu voda je odgovorna za mnoge funkcije u organizmu: disanje, varenje, metabolizam, regulacija telesne temperature... Zahvaljujući njoj je postignuta ravnoteža krvnog pritiska i svih hemijskih reakcija u organizmu. Takođe, glavni je sastojak krvi, želudačnih i crevnih sokova, pomaže transport hranljivih materija do svih ćelija u organizmu, a preko znoja i urina odnosi štetne materije iz organizma. Osim vode sa česme, upotrebljava se i sterilna voda za bebe (za spremanje mleka i kašica), destilovana voda (prečišćena, demineralizovana destilacijom) i mineralna voda - prirodna, kojoj nisu dodavani

Da bi dete povećalo unos vode:
- Ponudite mu vodu iz atraktivne flaše ili šolje.
- Obezbedite vodu dok putujete kolima.
- Starijoj deci stavite kockice leda u vodu.
- Stavite bokal sa vodom i kriškama limuna u frižider.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica